ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατούλης: Η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος στη διαπραγμάτευση – Πολιτική απόφαση το Plan B

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2015, 21:18 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2015, 21:59
Στρατούλης: Η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος στη διαπραγμάτευση – Πολιτική απόφαση το Plan B
Facebook Twitter Whatsapp

Σε τροχιά ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη να αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για την υπογραφή τη συμφωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε τροχιά ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη να αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για την υπογραφή τη συμφωνίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα πέντε χρόνια της ιστοσελίδας Iskra.gr στο Βόλο, ο κ. Στρατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να μη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία τονίζοντας πως «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την ίδια, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία». 

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει και τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή γιατί «γνωρίζω καλά ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα μας και να φτωχοποιεί το λαό μας».

Ως προς την ψήφιση των προαπαιτούμενων και τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει αναφερόμενος στις ψηφοφορίες πως «η Βουλή ψήφισε ένα προμνημόνιο και ορισμένα σκληρά προαπαιτούμενα (...).Είναι τραγικό ότι αυτό συνέβη δύο μόλις εβδομάδες μετά το περήφανο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, που στην ουσία το μετέτρεψε σε ταπεινωτικό ΝΑΙ».

Ως προς τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τη συμφωνία, υπογράμμισε ότι «παρά τον πολιτικό πόλεμο που δεχθήκαμε για αυτή τη στάση μας, είμαστε περήφανοι για το ΟΧΙ μας, όχι μόνο γιατί μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά και γιατί το περιεχόμενο του προετοιμαζόμενου 3ου μνημονίου είναι νεοφιλελεύθερο με αντικοινωνικά μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια και η εποπτεία της τερατόικας των δανειστών θα είναι  εξουθενωτική και ταπεινωτική για το λαό και την πατρίδα».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο το τελευταίο εξάμηνο, υποστήριξε ότι προωθήθηκε θετικό νομοθετικό έργο, και έφερε ως παράδειγμα:

  • Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
  • Την επαναπρόσληψη των απολυμένων μέσω διαθεσιμοτήτων από το δημόσιο, 
  • Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, 
  • Τα μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, 
  • Την επαναφορά της σύνταξης των υπερηλίκων ανασφάλιστων (Ελλήνων και ομογενών), 
  • Τα μέτρα για τον απεγκλωβισμό των αυτοαπασχολουμένων συνταξιούχων, που δεν μπορούσαν να πάρουν τη σύνταξή τους, γιατί είχαν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τους, 
  • Τις  ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

Πάντως δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική, λέγοντας πως «έγιναν και σημαντικά πολιτικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup  στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων 8 δις στους  δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με αποτέλεσμα ν’ αδειάσουν γρήγορα τα δημόσια ταμεία και να μπορούν πιο εύκολα να μας εκβιάζουν».

«Η κυβέρνηση» συνέχισε, «φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει  και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών και στο πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος της, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής».

«Και όταν αυτό οι δανειστές το κατάλαβαν, αποθρασύνθηκαν, οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική ασφυξία και την τελευταία στιγμή βασάνιζαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό όχι για το αν θα έχει ή όχι η χώρα μας μνημόνια, αλλά για το πόσα περισσότερα ή λιγότερα μέτρα θα της επιβάλουν. Και το είδαν ως ευκαιρία για να τελειώσουν μια και καλή με το παράδειγμα της ανάδειξης αριστερής - αντιμνημονιακής κυβέρνησης, που αμφισβητεί την αιώνια λιτότητα που έχει επιβάλλει στους λαούς η γερμανική ευρωζώνη» προσέθεσε.

«Μετά τα όσα έγιναν, θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος. Αποδείχθηκε ότι ευρωζώνη και μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού νότου πάνε μαζί ως πακέτο» εκτίμησε ακόμη.

Ερχόμενος στο εάν υπάρχει εναλλακτική λύση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν γίνεται να καταργήσεις τα μνημόνια, εάν δεν συγκρουστείς με την ευρωζώνη».

«Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικο ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί» είπε και συνέχισε:

Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη. Η τεχνική επεξεργασία αυτής ή όποιας άλλης εναλλακτικής πρότασης δεν ήταν και δεν είναι υποχρέωση μίας τάσης του κόμματος, αλλά της κυβέρνησης και επίσης του όλου κόμματος, πόσο μάλλον που η συνεδριακή του απόφαση ήταν “καμία θυσία για το ευρώ”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στο εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει η Αριστερή Πλατφόρμα. «Μια συντεταγμένη πορεία, καλά προετοιμασμένη στα πλαίσια ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα έχει όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή του ακόμα και την σύγκρουση με την ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος» είπε και συνέχισε:

Ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά θωράκιση και αξιοποίηση ως μοχλού ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός Ε.Ε., την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr