ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά για τα ταξίδια των συμβούλων του Βαρουφάκη στο εξωτερικό

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2015, 23:06 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2015, 10:28
Ερωτηματικά για τα ταξίδια των συμβούλων του Βαρουφάκη στο εξωτερικό
Facebook Twitter Whatsapp

Ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ταξίδια που έκαναν οι σύμβουλοι του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο εξωτερικό.

Ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ταξίδια που έκαναν οι σύμβουλοι του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το MEGA, σε ορισμένες περιπτώσεις για τις μετακινήσεις των συμβούλων του χρησιμοποιήθηκε και το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπως στις 27/06/2015 για τη μετάβαση από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη Διαύγεια, ο Κιμ Γκλέν, σύμβουλος του τέως ΥΠΟΙΚ, έλαβε ημερήσια αποζημίωση 10 ημερών για το διάστημα 21 με 30 Ιουνίου, ενώ πληρώθηκε το κόστος 9 διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό. 

Καλύφθηκαν επίσης τα έξοδά του για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια της διαδρομής Λονδίνο - Βρυξέλλες - Λονδίνο και Λονδίνο - Βρυξέλλες, αλλά και τα αεροπορικά του εισιτήρια για τη μετάβαση από την Αθήνα στο Λονδίνο. Για την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα έγινε χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους. 

Στα ταξίδια των συμβούλων Βαρουφάκη συμμετείχε και η Έλενα Παναρίτη, η οποία εισέπραξε ημερήσια αποζημίωση για 5 μέρες, καθώς και το κόστος 4 διανυκτερεύσεων. Περιλαμβάνονται επίσης και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια Λονδίνου - Βρυξελλών, όπου ταξίδεψε στο διάστημα 9-12 Μαρτίου μαζί με άλλους πέντε συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη.

Βάσει των στοιχείων της Διαύγειας ο αμερικανοκορεάτης Κιμ Γκλέν έλαβε αποζημιώσεις για 26 μέρες ταξιδιών, ο Κιμ Μπράιαν Γιούχαν για 20 μέρες ο ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί για δύο μέρες και η Έλενα Παναρίτη για τέσσερις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα τα ταξίδια και η διαμονή των συμβούλων καταγράφονται - ως οφείλεται - στη Διαύγεια, δε γίνεται καμία στις αμοιβές, αλλά και στο κόστος του.

Πέραν των εξόδων, που σχετίζονται βέβαια με τα ταξίδια των συμβούλων του Γιάνη Βαρουφάκη, άγνωστο παραμένει το πότε προσλήφθηκαν και ποιο ήταν το κόστος της αμοιβής των υπηρεσιών που προσέφεραν. 

Για να καλυφθεί βέβαια αυτό το κενό, η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. 

Και όλα αυτά, ενώ όταν αναλάμβανε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «λιτό βίο» και διαμήνυε πως δεν επρόκειτο να προσλάβει συμβούλους. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr