ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την κίνηση της «φράξιας»

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2015, 12:03 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2015, 13:29
Οι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την κίνηση της «φράξιας»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τάσεις ή οι συνιστώσες που μάθαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούνται από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι συμφωνούν πολιτικά και δρουν φανερά. Συνεδριάζουν, αποφασίζουν, καταθέτουν προτάσεις. 

 

Οι τάσεις ή οι συνιστώσες που μάθαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούνται από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι συμφωνούν πολιτικά και δρουν φανερά. Συνεδριάζουν, αποφασίζουν, καταθέτουν προτάσεις.

Η φράξια είναι άλλο πράμα. Και εκεί οι συμμετέχοντες έχουν κοινή πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και προσπαθούν να κυριαρχήσουν, να επιβάλλουν κομματικές αποφάσεις. Μόνο που δρουν μυστικά για να αποφασίσουν την πολιτική και την τακτική τους. Η Αριστερά, έχει μακρόχρονη εμπειρία επί του θέματος, καθώς η φραξιονιστική δράση στις τάξεις της αποτέλεσε συχνό φαινόμενο.

Συνήθως, όταν η φραξιονιστική δράση κορυφώνεται, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και τις περισσότερες φορές είναι σκληρή. Προσλαμβάνει χαρακτήρα «εμφυλίου» με απίστευτες καταγγελίες να εκτοξεύονται ένθεν και κακείθεν. Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση της Τασκένδης όπου οι συγκρουόμενοι δεν έμειναν στη λεκτική αντιπαράθεση, αλλά αυτή ανήκει στο παρελθόν.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη (όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος) που άρχισαν να χαρακτηρίζουν «φράξια» την Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη. Δεν υιοθετούμε την συγκεκριμένη άποψη. Την καταγράφουμε για να αναδειχθεί η κρισιμότητα της κατάστασης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού και στελέχη της Προεδρικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβουν πλέον ότι ετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα». Για τη μέρα που η Αριστερή Πλατφόρμα θα διαχωρίσει τη θέση της και θα κινηθεί πολιτικά αυτόνομα ποντάροντας στη δυναμική που παρατηρείται στην προοπτική εξόδου από το ευρώ.

Παρά την- σχεδόν καθημερινή- κριτική που δέχεται η κυβερνητική πολιτική και κυρίως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επίτευξη νέας συμφωνίας, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να «εκπαραθυρώσει» τους επικριτές του. Τουλάχιστον ως την ψήφιση της νέας συμφωνίας από τη Βουλή. Εκείνη τη βραδιά, όλα θα είναι ανοικτά. Φυσικά και το ξεκαθάρισμα με προσφυγή σε κάλπες. «Οι βιαστικές κινήσεις»- λένε χαρακτηριστικά, «ενδέχεται να επιφέρουν καταστροφική αποτελέσματα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, βλέπουν ότι οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις της Αριστερής Πλατφόρμας στην επαρχία, προαναγγέλλουν τον σχεδιασμό αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Θα ήθελαν όμως αυτή η πρωτοβουλία να αναληφθεί από τους ίδιους. Να καταδειχθεί δηλαδή ότι η ευθύνη είναι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και όχι του Πρωθυπουργού, ώστε να μην εμφανιστούν οι «θύτες» σαν «θύματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr