ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γόρδιος δεσμός για Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2015, 11:10 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2015, 11:48
Γόρδιος δεσμός για Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας –λογικά- θα είχε μόνο πονοκέφαλο τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε που δεν αποκλείουν ούτε τώρα μια «συμφωνία- γέφυρα». Αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα, ποτέ δεν είναι «λογικά»… 

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας –λογικά- θα είχε μόνο πονοκέφαλο τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε που δεν αποκλείουν ούτε τώρα μια «συμφωνία- γέφυρα». Αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα, ποτέ δεν είναι «λογικά»…  

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιβεβαίωσε αυτό που έχουμε γράψει και προεξοφλήσει από μέρες. Ότι η διαφωνία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Κυβέρνηση «επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της… Τη ρήξη, επίσης, με το περήφανο “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τους σκληρούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την υποτέλεια και τη λιτότητα… Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα». 

Το εσωκομματικό πρόβλημα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει πλέον στο όνομα «Αριστερή Πλατφόρμα»- οι πάντες γνωρίζουν ότι έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα.  

Τα μάτια πλέον στρέφονται προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και (δευτερευόντως) προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αμφότεροι έχουν διαφοροποιηθεί από την γραμμή του κόμματος και αναμένεται να το πράξουν και κατά την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές από τη Βουλή.  

Με δεδομένο ότι η (διαφαινόμενη ως αναπόφευκτη) προσφυγή στις κάλπες θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσους διαφωνούν, ερώτημα παραμένει τι θα κάνει με τα συγκεκριμένα δύο στελέχη. Η εύκολη λύση θα ήταν να τηρήσει και σε αυτή την περίπτωση τον κανόνα και αμφότεροι να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Υπάρχουν όμως και δεύτερες σκέψεις. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενα στον Πρόεδρο, σημειώνουν ότι η Ζωή και ο Γιάνης, αν και διαφωνούν αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις από τους υπόλοιπους. Δημιουργούν πονοκεφάλους, αλλά:  Δεν ανήκουν σε ομάδα, δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι αναπτύσσουν φραξιονιστική δράση. Αξιοποιηθήκαν σε νευραλγικές θέσεις και είναι οι πρώτοι σε σταυρούς βουλευτές των δύο μεγαλύτερων εκλογικών περιφερειών της χώρας. 

Ταυτοχρόνως, στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται ότι η Ζωή και ο Γιάνης δεν… πετάνε τη σκούφια τους για να βρεθούν σε ένα νέο πολιτικό σχήμα στο οποίο θα ηγεμονεύει ο Λαφαζάνης. Αν το ήθελαν θα το είχαν ήδη κάνει. Οπότε σκέφτονται ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση. Αν και η λύση μοιάζει με… Γόρδιο δεσμό. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr