ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Μην ζητάτε εκλογές, ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2015, 08:44 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2015, 09:02
Τσίπρας σε Μεϊμαράκη: Μην ζητάτε εκλογές, ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά
Facebook Twitter Whatsapp

Για το νέο τοπίο που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο, αλλά και για το γεγονός ότι δεν μετάνιωσε που επέλεξε τον συμβιβασμό μιλά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ο οποίος, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για το νέο τοπίο που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο, αλλά και για το γεγονός ότι δεν μετάνιωσε που επέλεξε τον συμβιβασμό μιλά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: 

Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο μπροστά μας. Και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. (...) Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε αυτό το εξάμηνο κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Όταν οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή και αυτή την επιλογή εξακολουθεί να πιστεύει ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας. 

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ζήτησα να μου καταθέσουν την εναλλακτική λύση. Η λύση δεν είναι η καταγγελία του χρέους και να πιστεύουμε ότι αυτομάτως θα μειωθεί. Ούτε αποτελεί λύση το να βροντοφωνάξουμε στα διεθνή φόρα ότι επιλογή εξώθησης μίας χώρας σε χρεοκοπία είναι άδικη. Και οι πόλεμοι είναι πέρα και έξω από τη νομιμότητα, αλλά υπάρχουν χιλιάδες θύματα όταν κάποιοι επιλέγουν να τους διενεργήσουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα

Η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή να προχωρήσουμε σε μνημόνιο με δραχμή, η μόνη εναλλακτική που είχαμε εκείνη της στιγμή. Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν προγραμματική μας θέση. Ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης αυτό έθεσε ως δίλημμα όπως επίσης και οι ξένοι αξιωματούχοι. Εγώ κατήγγειλα όσους έθεταν αυτό το δίλημμα. Απόφαση του λαού ήταν το διλημμα που ετέθη στην κάλπη. Το 62% δεν σήμαινε όχι στο ευρώ. Πήραμε μία επώδυνη επιλογή ευθύνης, βγήκαμε όρθιοι από τον λάκκο των λεώντων. Δεν βγήκαμε μόνοι και απομονωμένοι. Δώσαμε μάχες εξ ονόματος του ελληνικού λαού αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Πολεμήσαμε το μοντέλο της καταναγκαστικής λιτότητας στην Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι : «Αποτελούμε την εμπροσθοφυλακή μίας προοδευτικής Ευρώπης που διεκδικούμε μία εναλλακτική επιλογή. Αυτή η θέση δεν αλλάζει αλλά δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αποδράσεις ή φαντασιώσεις. Μπροστά το τελεσίγραφο για προσωρινό Grexit, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, στην πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων (...) πήραμε την ευθύνη να παραμείνουμε ζωντανοί και όχι να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ότι πάλεψα όσο κανείς ώστε να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό απέναντι στον χορό του Ζαλόγγου». 

Υπογράμμισε επίσης ο Πρωθυπουργός:

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά ούτε και θρηνούμε για αυτή τη δύσκολη συμφωνία. Ήταν ό,τι καλύτερο δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη και της χρηματοδοτικής ασφυξίας που περάσαμε. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας έρθει να μας πει πως. Από την πλευρά μας υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Το περίφημο ταμείο αποκρατικοποιήσεων πετύχαμε να μην έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αλλά το μισό να πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 25% στην αποπληρωμή του χρέους και το άλλο 25% για να επαναχρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία.

Σε σχεση με το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ακούω πως ερχόμαστε να ψηφίσουμε το χειρότερο μνημόνιο. Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο. Αλλά πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα και να συγκρίνουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας με αυτό που οι πιστωτές είχαν προδιαγράψει. Ζητούσαν να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση για να πάρουμε τα 7 δισ που απέμεναν. Προφανώς όχι όσα πρότεινε ο κ. Χαρδούβελης με το μέιλ του. Φτάσαμε σε σημείο να συγκρίνουμε τη συμφωνία αυτή με μία πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης». 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην αιχμή του προέδρου της ΝΔ για εκλογές λέγοντας: «Σας άκουσα κ. Μεϊμαράκη και θέλω να δώσω ένα τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό και με προτρέψατε να πάω σε εκλογές. Μη διατυπώνετε τέτοια αιτήματα τόσο εύκολα, γιατί ενίοτε αυτά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. (...) Η ευχή σας για τελευταία φορά δεν θα πραγματοποιηθεί»

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr