ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαγκάρντ καλεί τους Ευρωπαίους για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου - Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2015, 23:33 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2015, 23:54
Η Λαγκάρντ καλεί τους Ευρωπαίους για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Facebook Twitter Whatsapp

Χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλαδας-εταίρων για νέο πρόγραμμα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ καλώντας τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δεσμεύσεις «για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλαδας-εταίρων για νέο πρόγραμμα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ θέτοντας εκ νέου την ελάφρυση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού δανείου.

Η κυρία Λαγκάρντ καλεί τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δεσμεύσεις «για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξεταζόταν μέχρι τώρα».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» σημειώνοντας ότι ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικά η δήλωση:

Το πακέτο των πολιτικών που καθορίστηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμβολή του Ταμείου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Όχι μόνο αντιστρέφει τις υπαναχωρήσεις πολιτικής που οδήγησαν το προηγούμενο πρόγραμμα εκτός τροχιάς, αλλά παράλληλα θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες των Αρχών για να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των τελευταίων μηνών, μέσα από σημαντικές προκαταβολικές δράσεις. Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές έχουν καθοριστεί πλήρως στο Μνημόνιο, ενώ θα εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα στους δημοσιονομικούς διαρθρωτικούς τομείς, μεταξύ άλλων, σαν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σε δύο τομείς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία –τον καθορισμό των παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που απομένουν, τα οποία περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό που απαιτούνται για τη στήριξη του στόχου, ο οποίος παραμένει ακόμη φιλόδοξος, για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα- η κυβέρνηση χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμά της με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Αυτό είναι κατανοητό, και προς την κατεύθυνση αυτή, με ενθαρρύνει η δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το Ταμείο για την ολοκλήρωση αυτών των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στους επόμενους μήνες. Με τον λεπτομερή καθορισμό αυτών των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε πρόσφατα θα απαιτήσει μια πολύ αποφασιστική και αξιόπιστη προσπάθεια εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών για την αποκατάσταση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως, συνεχίζω να έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο μέσα από τις δικές τις δράσεις. Έτσι λοιπόν, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τους Ευρωπαίους εταίρους της στους επόμενους μήνες, ώστε να προκύψουν όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι για να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εξέταση περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης προς την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr