ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα - Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2015, 20:53 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2015, 04:13
Εγκρίθηκε το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα - Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης
Facebook Twitter Whatsapp

Την έγκριση της δανειακής σύμβασης ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έπειτα και από την κύρωση της συμφωνίας τόσο από την ελληνική Βουλή όσο και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την έγκριση της δανειακής σύμβασης ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έπειτα και από την κύρωση της συμφωνίας τόσο από την ελληνική Βουλή όσο και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Τις σχετικές ανακοινώσεις μέσω Twitter έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, που υπέγραψε τη σύμβαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Οι ελληνικές αρχές έχουν μία ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που πραγματικά μετράει στο τέλος», ήταν το μήνυμά του. 

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαρ, επισήμανε ότι «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία».

«Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.

Την ικανοποίησή τους για την έγκριση του νέου προγράμματος εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του ESM Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο εκτελεστικός διευθυντής Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την έγκριση του δανείου ανακοίνωσε και ο ESM στην ιστοσελίδα του: 

Ο ESM θα παράσχει στην Ελλάδα περισσότερα από 86 δισ ευρώ σε χρηματοοικονομική βοήθεια τα επόμενα τρία χρόνια. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για εξυπηρέτησης του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμψηφισμό οφειλών και χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη και να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε μία σειρά ευρύτατων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Στις 8 Ιουλίου του 2015 η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ESM. Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία με την Ελλάδα στις 13 Ιουλίου του 2015, εκπονώντας μία λίστα προαπαιτουμένων άμεσης εφαρμογής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία μίας συνολικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο κατανόησης. Ο ESM ενέκρινε το μνημόνιο στις 19 Αυγούστου, έπειτα από την παρότρυνση των μελών του μετά και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Το μνημόνιο εστιάζει σε τέσσερις περιοχές – κλειδιά: Αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, περιφρούρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενίσχυση της ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. 

Η δανειακή σύμβαση, εγκρίθηκε επίσης από τον ESM στις 19 Αυγούστου. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή του στο πρόγραμμα, και στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών στοιχείων. 

Αύριο αρχίζει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης

Η διαδικασία εκταμίσευσης της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ αναμένεται να αρχίσει αύριο και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να προβλέπεται για αύριο 20 Αυγούστου και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η απόφαση του ESM έρχεται έπειτα από την κύρωση της συμφωνίας τόσο από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή, όσο και από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τα οποία συνεδρίασαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή την ενέκρινε η Φινλανδία, και ακολούθησαν χθες η Ισπανία, η Αυστρία, η Λετονία και η Εσθονία.

Σήμερα κύρωσαν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων η Γερμανική και η Ολλανδική Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει πως το δάνειο θα έχει διάρκεια 32,5 ετών. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr