ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητώ καθαρή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση - Θα σταθώ όρθιος στις νέες συνθήκες

Δημοσίευση 20 Αυγούστου 2015, 20:29 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2015, 23:10
Τσίπρας: Ζητώ καθαρή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση - Θα σταθώ όρθιος στις νέες συνθήκες
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τις επικείμενες εκλογές και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την προσφυγή στην κρίση του λαού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ένα διάγγελμα με το οποίο υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και την επίτευξη της συμφωνίας. Oι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη στη Βουλή με υπουργούς και κομματικά στελέχη. 

«Η οικονομία θα αναπνεύσει η αγορά θα εξομαλυνθεί, οι τράπεζες θα βρουν τον ρυθμό τους σιγά-σιγά. Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης το νέο πρόγραμμα. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο Αλέκης Τσίπρας κάνοντας απολογισμό της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που πέτυχε μέσω του τρίτου προγράμματος. 

Αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δώσης. Δεν πρόκειται βέβαια για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε. Αλλά θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους της κατάστασης που ζει η χώρα. Η αποκατάσταση της ρευστότητας σε μόνιμη βάση, αρκεί η κοινωνία νά είναι όρθια και παρούσα όπως ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Καταφέραμε να αποκρούσουμε μία σειρά από απαιτήσεις των δανειστών και έφερε ως παράδειγμα το ΕΚΑΣ, τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο. Συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με τις παλαιότερες δεσμεύσεις. 

Η νέα δανειακή δεν είναι στο αποικοιακού χαρακτήρα αγγλικό δίκαιο, αλλά στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Επίσης έχουμε ρητή δέσμευση για σημαντική απομείωση του χρέους. Κερδίσαμε σημαντικό έδαφος δίχως να πούμε ότι κερδίσαμε όλα αυτά που ζητούσαμε. 

«Δεν πετύχαμε την καλύτερη συμφωνία», παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες:

 Δεν λάβαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε, κάναμε υποχωρήσεις. Ωστόσο δεδομένων των συζετισμών στην ευρώπη, και των όσων κληρονομήσαμε ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες με γνώμονα να αποκτήσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών,. Δεν θα δεχθούμε ως θέσφατα τις απαιτήσεις τους. 

«Θέτω στην κρίση του λαού όλα όσα έπραξα» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης, προκειμένου να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. 

Αισθάνομαι την ηθική υποχρεώση να θέσω στην κρίση του λαού όσα έπραξα. Τα σωστά και τα λάθη που έπραξα. Η λαϊκή εντολή που έλαβα τον Γενάρη εξάντλησε τα όρια της. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν με τη συμφωνία θα αρθούν τα αδιέξοδα. 

Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θυμηθείτε τη θέση των προηγούμενων εταίρων. Πεντάμηνο πρόγραμμα γέφυρα, εφαρμογή προαπαιτουμένων και μετά συμφωνία και νέα προαπαιτούμενα. Τώρα έχουμε συμφωνία με εγγυημένη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία έτη. 

Επιπλέον, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να αφήσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα διακυβέρνησης: ΕΡΤ, νόμος για μετανάστες, 100 δόσεις, οι κινήσεις να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».

Ο Πρωθυπουργός άφησε βαρύτατες αιχμές για όσους δεν στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ έδωσε και το στίγμα της προεκλογικής ρητορικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με κυριότερο την απομείωση του χρέους:

Ο λαός θα αποφαθνεί το ποιος θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, ποιος και πώς θα διαπραγματευτεί την απομείωση του χρέους σας. Με την ψήφο σας θα μας κρίνεται όλους. Και εμάς και όσους διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια μετέτρεψαν την πλειοψηφία σε μειοψηφία της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς.

«Επαφίεται στην κρίση σας. Προχωράω σε αυτή την κίνηση με τη συνείδησή μου ήσυχη, περήφανος για τη μάχη που έδωσα. Πάσχισα να μείνουμε πιστοί στα όσα υποσχεθήκαμε. Κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια, και η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά του τελευταίο διάστημα» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας να δώσουμε δύσκολες μάχες εντός της χώρας. Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς μόλις άρχισε. Η μάχη για να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η μάχη για αλλαγή του κράτους».

Και υπογράμμισε ότι όλα αυτά «απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση και σταθερή πορεία χωρίς ταλαντεύσεις. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι».

«Παρά τις δυσκολίες παραμένω αισιόδοξος. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να κυβερνήσω και να ξεδιπλώσω τις πτυχές του προγράμματος. Θα σταθώ όρθιος στις νέες συνθήκες. Δεν θα παραδώσω την ασπίδα των ιδεών μας και καλώ τον λαό να δώσει μαζί μας τις δύσκολες μάχες» κατέληξε στο διάγγελμά του.  

Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr