ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με τους ΑΝΕΛ. Οι δανειστές όμως…

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 27 Αυγούστου 2015, 11:53 / Ανανεώθηκε 27 Αυγούστου 2015, 11:59
Ο Τσίπρας θέλει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με τους ΑΝΕΛ. Οι δανειστές όμως…
Facebook Twitter Whatsapp

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο Αλέξης Τσίπρας, κρατώντας το παράθυρο ανοιχτό μόνο για τους ΑΝΕΛ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο Αλέξης Τσίπρας, κρατώντας το παράθυρο ανοιχτό μόνο για τους ΑΝΕΛ. «Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα», είπε (στον Alpha) και ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα εκτός των ΑΝΕΛ με τους οποίους ήδη έχει συνεργαστεί με επιτυχία.  

Η δήλωσή του- σημειώστε το- θα μας κυνηγάει καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα γίνεται θέμα συζήτησης (και αντιπαράθεσης) μόλις βλέπει το φως της δημοσιότητας μια νέα δημοσκόπηση.  

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός ζητάει αυτοδυναμία. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο, αλλά μοιάζει κομματάκι δύσκολο για να μην πούμε αδύνατο. Αυτοδυναμία δεν μπόρεσε να πάρει τον Ιανουάριο, όταν τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ θα φούσκωναν χίλιοι ούριοι άνεμοι. Θα πάρει τώρα, μετά τη διάσπαση, το Μνημόνιο και τις τάσεις αποστράτευσης που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ;  

Αν δεν υπάρξει καμιά ανατροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, για να υπάρξει κυβέρνηση θα είναι αναγκαίο να περάσουν το φράγμα του 3% οι ΑΝΕΛ (κάτι που δεν είναι απίθανο) και το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο σημερινών κυβερνητικών εταίρων να ξεπερνάει τους 151 βουλευτές.  

Τα προαναφερόμενα είναι τα «θέλω» του Αλέξη Τσίπρα. Τα οποία, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους, θα τροφοδοτούν διάφορα και αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια στον δρόμο προς τις κάλπες.  

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όμως, αναφέρουν ότι οι βουλές των δανειστών είναι διαφορετικές. Οι εταίροι επιθυμούν (σήμερα) την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, αλλά όχι αυτοδύναμο και όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αλλά με τη ΝΔ, ώστε να υπάρχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εταίροι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που ψήφισαν το νέο Μνημόνιο! Δηλαδή πεντακομματική! 

Φυσικά, για να δούμε τι από όλα αυτά είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, χρειαζόμαστε και τη λαϊκή ετυμηγορία… 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr