ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σκουρλέτη με φορείς κλάδου ενδυμάτων και υπόδησης

Δημοσίευση 27 Αυγούστου 2015, 17:15 / Ανανεώθηκε 27 Αυγούστου 2015, 17:25
Συνάντηση Σκουρλέτη με φορείς κλάδου ενδυμάτων και υπόδησης
Facebook Twitter Whatsapp

Συνάντηση με εκπροσώπους των κλάδων ενδυμάτων και υπόδησης για την βιομηχανική πολιτική είχε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης. 

Συνάντηση με εκπροσώπους των κλάδων ενδυμάτων και υπόδησης για την βιομηχανική πολιτική είχε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης. 

Οι δύο σύνδεσμοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων τους.

Οι προτάσεις αυτές κινούνται στους άξονες της ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού, της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, της ενίσχυσης της καινοτομίας και της αναβάθμισης- ανάπτυξης ικανοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα.

Ειδικότερα, ζήτησαν τη διαμόρφωση πρότασης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων με πόρους των διαρθρωτικών Ταμείων, στη βάση του άρθρου 107 παρ. 3β της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) για την προώθηση κρατικών ενισχύσεων με συγχρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία. Σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ. 3β: «δύνανται να θεωρηθούν ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά:

  • οι ενισχύσεις για την προώθηση της οικονομικής αναπτύξεως περιοχών, στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι ασυνήθως χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση, καθώς και των περιοχών που αναφέρονται στο άρθρο 349, λαμβάνοντας υπόψη τη διαρθρωτική, οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.
  •  οι ενισχύσεις για την προώθηση σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους».

Η διάταξη αυτή χρησιμοποιείται ήδη ως νομική βάση από την Ε.Ε. για την έγκριση ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση χρήσης της και σε άλλες περιπτώσεις (στην Αγγλία έχει αξιοποιηθεί για την ενίσχυση επιμέρους κλάδους, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων).

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ συμφώνησε με την ανάγκη να προωθηθεί το σχετικό αίτημα, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στις ελληνικές επιχειρήσεις και στο συγκεκριμένο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από άλλα κράτη – μέλη.

Επίσης, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και με επικεφαλής τον κ. Ζαφείρη, ώστε να εξετάσει τα υπόλοιπα αιτήματα των Συνδέσμων, καθώς και τους όρους διαμόρφωσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr