ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ για χρέος: Δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2015, 14:10 / Ανανεώθηκε 31 Αυγούστου 2015, 16:44
Μέρκελ για χρέος: Δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων
Facebook Twitter Whatsapp

Περιθώρια όσον αφορά στην περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια, «βλέπει» η γερμανίδα καγκελάριος.

Περιθώρια όσον αφορά στην περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια, «βλέπει» η γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για ‘bail-out' στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση», σημειώνει η κυρία Μέρκελ και προσθέτει:

Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε ‘bail-out', αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο».

Ακόμη, διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους». 

Πρόσθεσε δε ότι το 15% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο και υπενθύμισε ότι «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της ΕΕ που λένε ότι το δικό τους χρέους, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα». Και όταν ξεκινήσει η υποχρέωση για αποπληρωμή του χρέους, συνέχισε η καγκελάριος, πρέπει να κοιτάξουμε να το κρατήσουμε στο 15%.

«Είμαι για αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

Αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα και τις επικείμενες εκλογές, η καγκελ Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε η κυρία Μέρκελ, στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, απορρίπτοντας την υπόθεση ότι η εικόνα της χώρας επλήγη λόγω των χειρισμών της γερμανικής κυβέρνησης. Δήλωσε δε ότι η Ευρώπη έδρασε ενωμένη και στο θέμα της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι η ίδια αισθάνεται «εντάξει» με τον εαυτό της.

«Αν δει κανείς την εικόνα των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανία επουδενί ήταν απομονωμένη. Αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε τόσο εγώ όσο και ο υπουργός των Οικονομικών. Και αν χρειαζόταν να εξηγήσω, θα έλεγα ότι η Γερμανία συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η Ευρώπη να απαντήσει ενωμένη στο θέμα της Ελλάδας», δήλωσε.

«Υπήρχαν χώρες που μπορεί να ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν με απλούστερους όρους, αλλά και χώρες που ήταν πολύ πολύ επικριτικές γενικά σε ό,τι αφορά το εάν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βοηθούμε» συνέχισε. «Ένα από τα αποτελέσματα που πετύχαμε είναι ότι η Ευρώπη, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ενήργησε ενωμένη. Απέδωσε δε ιδιαίτερη σημασία για αυτό στην γερμανογαλλική συνεργασία» είπε και κατέληξε:

Είμαι ειλικρινά πολύ εντάξει με τον εαυτό μου. Και όταν είμαι εντάξει, δεν έχω και δυσκολία να εξηγήσω κάτι. Πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι βλέπουν κάποια πράγματα πιο επικριτικά. Και εμείς κάποιες φορές βλέπουμε άλλες χώρες πιο επικριτικά και το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και μπορούμε να αντέξουμε ότι και άλλοι κάποιες φορές μας βλέπουν με κριτική διάθεση. Είναι σημαντικό ο καθένας από μας να εργάζεται για την Ευρώπη και για την κοινότητα και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr