ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιγκλέσιας: Το λάθος του Αλέξη Τσίπρα...

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2015, 16:16 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2015, 16:41
Ιγκλέσιας: Το λάθος του Αλέξη Τσίπρα...
Facebook Twitter Whatsapp

Στον Αλέξη Τσίπρα και για τη διαπραγμάτευσή του με τους ευρωπαίους εταίρους αναφέρθηκε ο αρχηγός του ισπανικού Podemos, κάνοντας λόγο για ένα «λάθος» του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

 

Στον Αλέξη Τσίπρα και για τη διαπραγμάτευσή του με τους ευρωπαίους εταίρους αναφέρθηκε ο αρχηγός του ισπανικού Podemos, κάνοντας λόγο για ένα «λάθος» του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER ο αρχηγός του Podemos προσάπτει στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ότι με την οικονομική πολιτική που ασκεί ευνοεί την άνοδο της άκρας δεξιάς και ότι δεν αντιτάχθηκε στη Γερμανία.

«Αν τελικά η άκρα δεξιά με την Μαρίν Λε Πεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ και πολλοί Γάλλοι σίγουρα θα λυπηθούν που δεν στήριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα» στην Ελλάδα, δήλωσε.

Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι το λάθος του παραιτηθέντος έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμάχου του Podemos, ήταν ότι «πίστεψε πως υπήρχαν δημοκράτες στην Ευρώπη», όταν προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της Ελλάδας για να θέσει τέλος στη λιτότητα.

Το λάθος «είναι ότι πίστεψε ότι ο Φρανσουά Ολάντ, αντί να ανοίξει τον δρόμο στη Μαρίν Λε Πεν για να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα έλεγε στη Γερμανία: δεν θα προχωρήσουμε μακρύτερα. Είναι ότι πίστεψε πως ο Ματέο Ρέντσι θα έλεγε στη Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία: καταστρέφετε την Ευρώπη, οφείλουμε να σας σταματήσουμε», πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας.

Και πρόσθεσε:

Υπάρχουν πολλοί σοσιαλιστές στην Ευρώπη, ακόμη και στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που λένε: τρέχουμε προς την καταστροφή. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτό που συνέβη στην Ελλάδα από το γεγονός ότι κάποιος σαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία.

Πυρά κατά Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Το Podemos, παράλληλα, κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες παρά για να ενισχύει την προστασία των συνόρων της από τη ροή των μεταναστών, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός του.

«Στην Ευρώπη έχουμε δαπανήσει 1,208 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των συνόρων και σχεδόν 700 εκατομμύρια για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν αντιστραφεί τα ποσά αυτά. Τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα αν αφιερώναμε τα χρήματα για να βοηθηθούν οι πληθυσμοί παρά για να υψώνουμε τείχη και φράχτες με συρματοπλέγματα», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στη «φρικτή φωτογραφία με το πτώμα ενός παιδιού που μας συγκλόνισε όλους». Η φωτογραφία ενός πνιγμένου τρίχρονου Σύρου σε μια τουρκική παραλία μονοπωλεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα όλου του ισπανικού Τύπου.

Ο 36χρονος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση για τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου.

Επίσης κατήγγειλε την «ανεύθυνη» εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η οποία συνέβαλε στην επιδείνωση των προβλημάτων παρά στην επίλυσή τους. Στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, όπου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παρενέβησαν στο πλευρό των ΗΠΑ, «οι μιλιταριστικές πολιτικές δεν χρησίμευσαν στην επίλυση των προβλημάτων».

Ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε «τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ότι στήριξαν την καταστροφή, την αστάθεια και την τρομοκρατία, συμβάλλοντας στην εμφάνιση οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων».