ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Θα συμμετάσχουμε στο νέο πρόγραμμα μόνο με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2015, 18:27 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2015, 19:14
ΔΝΤ: Θα συμμετάσχουμε στο νέο πρόγραμμα μόνο με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Facebook Twitter Whatsapp

Επιμένει στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θετοντάς την ως όρο για τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμένει στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θετοντάς την ως όρο για τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για την χρηματοδοτική του εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα τη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Μάρεϊ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν θα πετύχει τελικά κάποια ελάφρυνση του χρέους της, προσθέτοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνσή του.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα και ειδικά το χρέος θα βρεθούν στο επίκεντρο της G20 απάντησε πως δεν το γνωρίζει, συμπληρώνοντας ότι το θέμα αυτό έχει «ευρωπαϊκό ενδιαφέρον». 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι εξίσου σημαντική είναι η προώθηση ισχυρών μεταρρυθμίσεων, η δημοσιονομική εξυγίανση και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από την Αθήνα.

Ερωτηθείς για το εάν το Ταμείο ανησυχεί πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος λόγω της κάλπης στην Ελλάδα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται ήδη με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι θα αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών

«Δεν θέλουμε να αναφερόμαστε σε χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο πιο γρήγορά δρομολογηθούν οι πολιτικές διεργασίες τόσο το καλύτερο.

Τέλος, ερωτηθείς για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με την προσφυγική κρίση, η οποία επηρεάζει σημαντικά και την Ελλάδα είπε:

Ελπίζουμε οι ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν ταχεία δράση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αισιοδοξία Λιου για το χρέος

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC έθεσε εκ νέου το θέμα του χρέους.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε «ότι αισθάνεται αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητά του».