ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο να είσαι ηγέτης

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 10:52 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 13:27
Μεϊμαράκης για Τσίπρα: Άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο να είσαι ηγέτης
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρόθεσή του κινήματος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι ''άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο να είσαι ηγέτης. 

Την πρόθεσή του κινήματος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι ''άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο να είσαι ηγετης. 

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με στόχο να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε:

Πιστεύω στη συναίνεση και τη συνεργασία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι όταν πρόκειται για το καλό της χώρας, για τη διασφάλιση της θέσης της στην ευρωζώνη, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε. 

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι η καλύτερη επιλογή τους για τη διατήρηση της συνοχής της νομισματικής ένωσης.

Ακόμη κι αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, κάτι που δεν θα συμβεί, θα αντιμετωπίζει τα ίδια εσωτερικά προβλήματα με τους διαφωνούντες κάθε φορά που θα φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. 

Σε σχέση με το Grexit υπογράμμισε:

Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει περάσει και αν καταλήξουμε σε μια ασταθή κατάσταση, ο κίνδυνος αυτός θα γίνει πιο άμεσος.  Δεν υπήρχε ανάγκη να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο κ. Τσίπρας οφείλει μια εξήγηση (για την απόφασή του) να βάλει τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια και να προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια την κρίσιμη στιγμή της εφαρμογής του προγράμματος.

«Είναι καταστροφικό να διεξάγονται εκλογές κάθε έξι μήνες», υπογράμμισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ΝΔ, αν γίνει κυβέρνηση την 20η Σεπτεμβρίου:

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι παρούσες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπραγματεύτηκε, συζήτησε και, στη τελική, υπέγραψε την παρούσα συμφωνία διάσωσης. Και γνωρίζει τον πλήρη κατάλογο των δεσμεύσεων. Ξέρουμε τι έχουμε υποστηρίξει εμείς οι ίδιοι στο Κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις που απορρέουν τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Έτσι, η πρώτη προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα συνασπισμό με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα έχει την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους, κάθε φορά που υπάρχει μια αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα καταλήξει σε ένα σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε για τις βασικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Θα είναι ένα τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί στους πιστωτές μας, ώστε να γνωρίζουν όλες τις θέσεις μας με κάθε λεπτομέρεια.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υποβάλουμε έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, που θα είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένος, και μέσα στο πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει.

Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει στο σχέδιο διάσωσης μας, όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όπως γνωρίζετε, είμαστε μια μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη.

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, από το Πάσχα το 2016, θα έχουμε στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, στους επενδυτές ότι η χώρα κινείται προς τα εμπρός, χάρη στην ισχυρή πολιτική μας βούληση. Και τότε, οι οικονομικοί δείκτες θα βελτιωθούν με γεωμετρική πρόοδο.

Αναφορικά με τις προθέσεις συνεργασίας ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε:

Θα κερδίσουμε. Δεν πρόκειται να χάσουμε, αφού όμως με ρωτάτε ένα αντίθετα υποτιθέμενο σενάριο. Αν φτάσουμε ποτέ σε αυτό, εμείς θα το εξετάσουμε.Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως όταν είναι για το καλό της χώρας, για τη διασφάλιση της θέσης της στη ζώνη του ευρώ, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Η προϋπόθεση είναι ότι αυτή η συνεργασία θα μας κρατήσει στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας έγινε «το χαϊδεμένο παιδί» της Ευρώπης αφού πήγε «κλαίγοντας» να ζητήσει ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι ένα πράγμα να είσαι καλό παιδί και εντελώς άλλο να είσαι ηγέτης», εξήγησε.

Είναι το χαϊδεμένο παιδί τους, για τον καθένα. Αλλά είναι άλλο πράγμα να είσαι καλό παιδί, και εντελώς άλλο να είσαι πολιτικός άντρας. Ξέρετε, μια διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να αξιολογείται με βάση πόσο καιρό πήρε, και αν κάποιος ήταν καλό παιδί και πολέμησε σκληρά. Κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Και ο Τσίπρας μας λέει ο ίδιος ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών του είναι επώδυνο. Είναι αυτός που είπε ότι υποτίμησε τη σημασία των τραπεζών, είναι αυτός ο οποίος είπε ότι οι υπουργοί του, διαπραγματεύτηκαν, ενώ ήταν σχεδόν απροετοίμαστοι, είναι αυτός που άλλαξε δύο φορές τη διαπραγματευτική του ομάδα, είναι αυτός που αναγκάστηκε να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών του. Είναι αυτός που τώρα αναγνωρίζει ότι κάθε μήνας καθυστέρησης κοστίζει ακριβά στην οικονομία.

«Ο Τσίπρας μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους της κοινωνίας, προδότες, χρησιμοποίησε υποτιμητικές εκφράσεις εναντίον μας», κατήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης. «Παρόλα αυτά τον υποστηρίξαμε όταν πιστέψαμε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», κατέληξε.