ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας είπε: «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 07:04 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 07:52
Γιατί ο Τσίπρας είπε: «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»
Facebook Twitter Whatsapp

«Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»: τη, μονότονη, αυτή απάντηση δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις προσκλήσεις για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κλπ, και με τη δική του συμμετοχή. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»: τη, μονότονη, αυτή απάντηση δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις προσκλήσεις για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κλπ, και με τη δική του συμμετοχή. 

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», επιμένει να λέει δημοσίως αλλά και κατ’ ιδίαν, και κλείνει την πόρτα στα σενάρια πολιτικού …ευνουχισμού του, όπως ο ίδιος βλέπει πίσω από τα σενάρια των …μεγάλων κυβερνήσεων. Συνεργάτες του, άλλωστε, που γνωρίζουν καλά πώς σκέπτεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν ότι και τον περασμένο Ιανουάριο οι ίδιοι… συγγραφείς ευφάνταστων πολιτικών ιστοριών θεωρούσαν περίπου βέβαιη τη μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και «Ποταμιού», ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε ωστόσο τον Πάνο Καμμένο. 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους να κόβει τα σενάρια αυτά, όχι μόνο γιατί έτσι κόβει ένα από τα βασικά αφηγήματα του αντιπάλου του, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, περί συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (ή τούμπαλιν). Αλλά και γιατί (ο Αλ. Τσίπρας) θέλει να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από αυτό που στη συνείδηση του κόσμου είναι «παλιό», και άρα πολιτικά χρεοκοπημένο. Στην Κουμουνδούρου έχουν από παλιά, άλλωστε, μετρήσεις της κοινής γνώμης που καταδεικνύουν ότι εκείνος που θα επιδιώξει να καθαρίσει τα «αποστήματα» του δημόσιου βίου, θα έχει πολλαπλό και μάλιστα …διακομματικό όφελος (κέρδη από όλα τα κόμματα). Ως εκ τούτου, τη σημαία αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να την υποστείλει ταυτιζόμενος με τους αντιπάλους του, είναι το μήνυμα της Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να τον πνίξουν αντίπαλοι και δανειστές σε ένα πολιτικό χυλό, ήταν το μήνυμα που επί λέξει έστειλε την Δευτέρα το βράδυ από την Κοζάνη ο Αλ. Τσίπρας.  Αναλύοντας μάλιστα τι συνιστά, κατά την άποψή του, οικουμενική λύση: «Να βάλουν κι εμάς, κι εσάς, το λαό, στο τσεπάκι τους θέλουν, αυτή είναι η αλήθεια.  Οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης θέλουν.  Οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά». 

Και, εξαπολύοντας επίθεση στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, τη διαπλοκή, τα «σόγια της ολιγαρχίας», αναρωτήθηκε, «φαντάζεται κανείς ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεθεριάσει με όλους αυτούς;». Προφανέστατα όχι…