ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική σύγκρουση για την επόμενη μέρα και τις κυβερνητικές συνεργασίες

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου - Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 17:23 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 17:26
Προεκλογική σύγκρουση για την επόμενη μέρα και τις κυβερνητικές συνεργασίες
Facebook Twitter Whatsapp

Φουντώνουν τα σενάρια για το μετεκλογικό σκηνικό και ιδιαίτερα για τις ενδεχόμενες που θα σχηματίσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία των δύο μεγάλων «μονομάχων», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φαντάζει σχεδόν απίθανη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παράλληλα με την ανταλλαγή λεκτικών προεκλογικών πυρών, φουντώνουν τα σενάρια για το μετεκλογικό σκηνικό και ιδιαίτερα για τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα σχηματίσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία των δύο μεγάλων «μονομάχων», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φαντάζει σχεδόν απίθανη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερή γραμμή απέναντι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία αφού η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μαζί της.

«Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν "ουδέτερες" πολιτικές» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα "παράλληλο πρόγραμμα" που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος -στον οποίο κινείται σε όλες τις ομιλίες και τις δηλώσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας- και ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι κάθε σενάριο «μεγάλου συνασπισμού» στο μοντέλο της Γερμανίας είναι «εκτός τόπου και χρόνου» συμπληρώνοντας «η ΝΔ είναι παραδοσιακά ο αντίπαλος, ο άλλος πόλος στο πολιτικό σύστημα».

Ο κ. Βούτσης, μπορεί να κλείνει την πόρτα της Κουμουνδούρου στη ΝΔ, την αφήνει όμως ανοιχτή για «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ, αφού δεν απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας, με βάση της προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις.

Για όραμα του ΣΥΡΙΖΑ με «κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών» μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Διερωτήθηκε, μιλώντας στον Βήμα Fm αν οι εταίροι θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα, λέγοντας δηκτικά, «ας μην κάνουμε τότε εκλογές».

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πάντως, τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, όπως έγραφε νωρίτερα το newpost. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συμμετέχει, γιατί όπως υπενθυμίζουν από τη ΝΔ υπέγραψε τη συμφωνία και ξέρει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος αναμένεται να θέσει στο τραπέζι του αυριανού ντιμπέιτ τη συνεννόηση, τη συναίνεση και τις συνεργασίες για την επόμενη μέρα των εκλογών. Προανήγγειλε, εξάλλου, χθες βράδυ, «Στον Ενικό» στο Star, ότι εάν κερδίσει η ΝΔ θα απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα.

Υπέρ του σχηματισμού μετεκλογικού κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο τέως αναναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σημειώνοντας πως «όποιο μεγάλο κόμμα μείνει εκτός κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων θα αρχίσει να έχει αντιμνημονιακό λόγο και αντιμνημονιακή πολιτική, πάλι θα μπερδευτούμε, πάλι θα έχουμε μια Ελλάδα αντιμνημονιακή, πάλι θα έχουμε προβλήματα με τους εταίρους, διότι κανείς δε θα θέλει να χρεωθεί μέτρα, τα οποία ψήφισε, αλλά προφανώς δεν είναι δημοφιλή». Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε «αν έχουν καμία καλύτερη λύση, ας την πούνε», τασσόμενος υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα στηρίζεται από τα κόμματα, αλλά θα αποτελείται από ανθρώπους που «δεν έχουν στραμμένο στο μυαλό τους, πώς να επανεκλεγούν ή ποιες είναι οι εσωτερικές κομματικές ισορροπίες».