ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Βίντεο)

Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2015, 21:31 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 23:30
Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Άβραμόπουλος, κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό εν όψη της αυριανής παρουσίασης του νέου πακέτου μέτρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Άβραμόπουλος, κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό εν όψη της αυριανής παρουσίασης του νέου πακέτου μέτρων.

«Πριν από λίγες ημέρες, επισκεφτήκαμε την Κω με τον Α' Αντιπρόεδρο κ. Τίμερμανς, όπου είχαμε συναντήσεις με τις τοπικές και εθνικές αρχές.  Η παρουσία μας εκεί ήταν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς τις απαραίτητες διαδικασίες. Με ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι αυτές ολοκληρώθηκαν. Η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διόρισε την Διαχειριστική Αρχή που θα είναι αρμόδια για την διαχείριση των κονδυλίων. Γνωρίζετε από την εμπειρία σας, ότι όταν διατίθενται χρήματα σε μια χώρα πρέπει να υπάρχει μια υπεύθυνη Διαχειριστική Αρχή» τόνισε. Και πρόσθεσε:  

Οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για κάλυψη  άμεσων αναγκών. Η χρηματοδότηση αυτή θα ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, η Ελλάδα επισπεύδει την έναρξη λειτουργίας του Hotspot στον Πειραιά, μετά από συζητήσεις που είχαμε στα γραφεία της Frontex (στον Πειραιά), όπου εμπειρογνώμονες θα μεταβαίνουν στα νησιά που χρήζουν ενίσχυσης. Εξάλλου, στις βασικές πύλες εισόδου, θα εγκατασταθούν χώροι υποδοχής.

Η Ελλάδα επίσης ζήτησε πριν από λίγες ώρες την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.  

Ο Επίτροπος συνέχισε λέφοντας ότι «με την ευκαιρία, θέλω να σας υπογραμμίσω, ότι το μεγάλο και σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρο και ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Όμως, η Ευρώπη δεν έμεινε απαθής. Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δεσμεύσεις και σε χρόνο ρεκόρ για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε την δουλειά της και κατέθεσε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Εναπόκειται πλέον στα Κράτη-Μέλη να την εφαρμόσουν».

Τόνισε στη συνέχεια ότι «κατά την διάρκεια της σημερινή μας συζήτησής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακούστηκαν πολλά για την ευθύνη των Κρατών-Μελών. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση είναι το πλαίσιο. Και είναι θέμα ωρών και για να ενημερωθείτε για ένα νέο πακέτο μέτρων. Η Ευρώπη πήρε την πρωτοβουλία. Κινήθηκε γρήγορα μπροστά. Μας πρόλαβαν, είναι αλήθεια, οι δραματικές εξελίξεις με την ξαφνική άνοδο του μεταναστευτικού ρεύματος τις τελευταίες μέρες, κάτι που επιτάχυνε τις διαδικασίες. Αλλά τούτη την ώρα πρέπει όλοι να αποδείξουμε στην πράξη την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα, δυο βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της Ένωσης. Η αλληλεγγύη, δεν είναι μόνο μια ηθική έννοια, είναι και νομική υποχρέωση, που καθόρισε από την πρώτη στιγμή στις Συνθήκες τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας της ΕΕ».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να αποδείξουμε την αλληλεγγύη στην πράξηΑλληλεγγύη μεταξύ μας. Υπευθυνότητα των Κρατών-Μελών, αλλά και αλληλεγγύη προς τους άτυχους ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταστροφή, τον εμφύλιο σπαραγμό και τους διωγμούς, επέλεξαν ένα πολύ δύσκολο, επικίνδυνο και σε πολλές περιπτώσεις θανάσιμο ταξίδι για να προσεγγίσουν την δική μας μεγάλη χώρα. Την Ευρώπη.  Εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, σε αυτή την πορεία, για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης που δυστυχώς δεν θα λυθεί σε μια βραδιά, αλλά, θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και ίσως πολλά χρόνια».