ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Με το Grexit δεν έχουμε τελειώσει

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2015, 10:19 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2015, 10:31
Κουτσούμπας: Με το Grexit δεν έχουμε τελειώσει
Facebook Twitter Whatsapp

Την πεποίθηση ότι το Grexit δεν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο εξέφρασε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο κανάλι Action 24, προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση ''παλιού-νέου''. 

Την πεποίθηση ότι το Grexit δεν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο εξέφρασε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο κανάλι Action 24, προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση ''παλιού-νέου''. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα:

Η αστική τάξη είναι ενωμένη στον στόχο για μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πολιτικό βίο, προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα που εξυπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του κεφαλαίου, ενώ ο λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο. 

Επισήμανε ότι υπάρχει η αντικειμενική βάση από όσα κόμματα ψήφισαν τα μνημόνια για τη δημιουργία τόσο κυβέρνησης, όσο και «μεγάλου συνασπισμού» ή μικρότερων αντιστοίχων.

Πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις και οι προτάσεις όλων αυτών των κομμάτων συγκλίνουν στα κομβικά ζητήματα, ενώ στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», είπε ότι το δίλημμα αφορά τα κόμματά τους, ενώ αναφερόμενος στις διαφορές τους, τις εντόπισε σε ζητήματα διαχείρισης της κρίσης και σε ποια τμήματα του κεφαλαίου υπηρετούν.

Ανέφερε ότι το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται σε ανικανότητα ή κακή διαπραγμάτευση, αλλά στην πολιτική της, προσθέτοντας ότι η στρατηγική και οι παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσαν μαθηματικά σε αυτό.

Κάλεσε δε τον λαό να μην εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση «παλιού»-«νέου», καθώς το «παλιό» φορώντας τη μάσκα του «νέου» επιχειρεί με την έως τώρα πολιτική να λύσει τα προβλήματα του λαού και της χώρας.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά και συνεχώς ανανεώνει τις επεξεργασίες του και τις δυνάμεις του και τόνισε ότι δεν είναι καθόλου «παλιά» η θέση ότι σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική οργάνωση με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία η οποία έτσι θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη ανάπτυξη της οικονομίας υπέρ του λαού.
   
Εκτίμησε ότι με το grexit «δεν έχουμε τελειώσει», καθώς υπάρχουν και κυβερνήσεις και τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ που έχουν ως προσανατολισμό τους τον πειραματισμό με χώρες που θα είναι εκτός Ευρωζώνης, αλλά εντός ΕΕ, με δικό τους ή με διπλό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που θεωρούν συμφέρον τους την έξοδο από το ευρώ.
   
Ερωτηθείς για την άρνηση του ΚΚΕ για συμμαχία με την «Λαϊκή Ενότητα», είπε ότι το κύριο ζήτημα είναι πως οι προτάσεις της ΛΑ.Ε είναι οι γνωστές προτάσεις εντός του καπιταλιστικού πλαισίου και της ΕΕ και οδηγούν σε αδιέξοδο.
   
Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ θεωρεί το 3ο Μνημόνιο ως το χειρότερο, είπε ότι είναι έτσι όχι μόνο διότι περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αλλά κυρίως διότι προστίθεται στα δύο προηγούμενα και στους 500 περίπου εφαρμοστικούς νόμους τους που έμειναν ανέγγιχτοι.
   
Σχετικά με το τι σημαίνει μια πιθανή ανάδειξη του ΚΚΕ σε αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι ο λαός θα έχει μια σταθερή δύναμη να ακουμπήσει, μια δύναμη που θα ασκήσει τον ρόλο της και στην Βουλή, και στους τόπους δουλειάς, ώστε να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα.
   
Απαντώντας στη διάρκεια της συνέντευξης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, ο κ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, είπε ότι η μόνη ρεαλιστική και συνεπής θέση υπέρ των αγροτών είναι εκείνη του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση μέχρι τώρα των δεσμεύσεων της ΕΕ οδήγησε στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς.
   
Τάχθηκε υπέρ της επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και υπέρ της ανάπτυξης του έργου.
   
Αναφορικά με την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τα μεγάλα έργα, με δεδομένη την αντίθεσή του στις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά, είπε ότι στην οικονομία της αγοράς ακόμα και με κρατικό καπιταλιστικό τομέα, που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνικοποίηση που προτείνει το ΚΚΕ, θα αναπαράγονται όλα τα αδιέξοδα γιατί προϋπόθεση και για τα μεγάλα έργα είναι η εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους.
   
Ενέταξε δε την υλοποίησή τους στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με βάση τις λαϊκές ανάγκες όπου με προϋπόθεση τη λαϊκή εξουσία αυτή θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα προχωρήσει σε αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.