ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κάναμε επώδυνο συμβιβασμό - Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2015, 21:23 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2015, 00:49
Τσίπρας: Κάναμε επώδυνο συμβιβασμό - Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί
Facebook Twitter Whatsapp

«Όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε παράλογο φόρο τον ΕΝΦΙΑ και δεσμεύτηκε ότο θα αντικατασταθεί, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ  για τη ρητορική της στο μεταναστευτικό. 

«Οι κρισιμότερες όμως μάχες βρίσκονται μπροστά μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε λάθη και υπερβολές. 

Για την οικονομία

Όπως είπε «είχαμε μπροστά μας την υποχρέωση, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% και 4,5%, καταφέραμε να τα μειώσουμε. Καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της μέχρι το 2019 με 86 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των αρχηγών. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν δυναμική στη διαπραγμάτευση και τόνωσαν το ηθικό του λαού» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «στην πορεία υπήρξαν λάθη και υπερβολές, αλλά διορθώσαμε τα λάθη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πακέτο Γιουνκέρ και τα 35 δισ. που έλαβε η Ελλάδα, εκ των οποίων 20 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εξασφαλίσαμε τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των υποσχέσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» τόνισε. 

Για την κοινωνική πολιτική

Στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ για τα μέτρα της συμφωνίας που υπέγραψε ως Πρωθυπουργός, όπως η αύξηση των επιτοκίων στις 100 δόσεις, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ κλπ, ποιους πλήττουν τελικά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Η συμφωνία αυτή είχε συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε. Πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, υλοποιήσαμε σχέδιο για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και φέραραμε νόμο που χιλιάδες πολίτες έχουν πρόσβαση σε επίδομα, δωρεάν ηλεκτρικό και επιδότηση ενοικίου.

Αφήσαμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να μην καταργήσουμε το ΕΚΑΣ. Όλα αυτά ήταν επιτυχίες της κυβέρνησής μας. Πότε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη συμφωνία, με την τακτική της σκληρής διεκδίκησης ή της παράδοσης; Γιατί ακούω και τον αρχηγό της ΝΔ να μας κατηγορέι ότι άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε.

Ο συμβιβασμός ήταν επώδυνος αλλά έχει και πολύ θετικά στοιχεία για τον ελληνικό λαό. 

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, τον χαρακτήρισε παράλογο φόρο, ο οποίος -όπως είπε- «θεσμοθετήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, γιατί δεν διαπραγματεύτηκε». Παράλληλα, προανήγγειλε κατάργηση και αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ όταν καταστεί δυνατό, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε τώρα». 

«Έχετε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ ή αν κάνετε ακόμα αντίσταση;» ήταν το δεύτερο ερώτημα του δημοσιογράφου στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε: «Όπως θα θυμάστε ούτε τότε μπόρεσα να ξεφύγω από την υποχρέωση αυτή, αν και δεν ήταν στην ιδιοκτησία μου το ακίνητο». 

Για θέματα Παιδείας

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι είναι η Παιδεία και η γνώση και δυστυχώς φεύγουν κατά χιλιάδες νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα επενδύοντας στην παιδεία, να αλλάξουμε το πλαίσιο και να ενισχύσουμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» τόνισε.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το νόμο Μπαλτά για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, δηλώνοντας ανοιχτός σε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις. «Τα περί ρετσινιάς για την αριστεία που έχουν ειπωθεί, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά δεν μπορείς να πάρεις του καλούς μαθητές και τους απομονώσεις και ανα αποδυναμώσεις το δημόσιο σχολείο. 

Πρότεινε στην Παιδεία «διάλογο, συναινέσεις και μεγάλες τομές»

Για το μεταναστευτικό

«Σε αυτό το θέμα φτάνει πια με την υποκρισία. Είναι ντροπή όταν η θάλασσα στο Αιγαίο ξεβράζει νεκρά τρίχρονα παιδιά να μας κατηγορούν όλοι. Φτάνει η επίθεση σε μια κυβέρνηση που είχε την προνοητικότητα να έχει ειδικό υπουργείο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή η Νέα Δημοκρατία να μας κατηγορεί ότι καλούσαμε τους μετανάστες στα σύνορα όταν ήμασταν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο».

Εμείς αντιθέτως θέσαμε το ζήτημα στην ΕΕ μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό και φτιάξαμε κέντρα υποδοχής στα νησιά. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς τα βήματα της προκατόχου του και υλοποιεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μας. Δεν σηκώνει λαϊκισμούς το ζήτημα.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης 

Για τις επαφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη Ρωσία ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σία Κοσιώνη για τον ΣΚΑΪ.  

«Η επανεκκίνηση ελληνορωσικών σχέσεων είναι μια πράξη ευθύνης της κυβέρνησης, όπως όφειλε για χρόνια να είναι η εξωτερική πολιτική, και η οποία θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των επαφών του με το Κρεμλίνο. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα, γιατί μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να πηγαίνει και να ζητάει χρηματοδότηση από εταίρους που βρίσκονται εκτός πλαισίου ευρωζώνη». Όπως είπε  «κάναμε επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και  τις χώρες BRICS για να αναδείξουμε τις δυνατότητες των ενεργειακών συνεργασιών», επισημαίνοντας ότι  η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακό κόμβος. 

«Αυτή είναι η στρατηγική μας και στην εξωτερική πολιτική καταφέραμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» υπογράμμισε. 

Σε ερώτημα αν γινόταν μια κρίση αντίστοιχη των Ιμίων τι θα γινόταν, έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη τοποθέτηση» και υποστήριξε ότι υπήρξαν κρίσεις που αποσόβησε η κυβέρνηση, όπως το πεδίο βολής που ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε τις αναγκαίες ενέργειες.

«Αποκτήσαμε κύρος και σοβαρότητα στην εξωτερική μας πολιτική» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

Απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «είμαι περήφανος που διεξάγεται στην ΕΡΤ, την ανοιχτή ΕΡΤ η οποία έκλεισε από την ιδεοληψία του κόμματος Μεϊμαράκη». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν μπορεί κάποιοι υγιείς επιχειρηματίες να μην μπορούν να δανείζονται και άλλοι που δεν τηρούν τους νόμους να δανείζονται».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση των αδειών παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε, και να καταργήσουμε το μονοπώλιο στις ψηφιακές συχνότητες» είπε και συνέχισε: 

Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα τους ακούσουμε όλους και θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Βάλαμε τον λαό στη διαπραγμάτευση»

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας τον την τοποθέτησή του, τόνισε πως «στις 25 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε μία δύσκολη και τολμηρή προσπάθεια για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να τη βγάλουμε από τη μέγγενη της επιτροπείας. Δώσαμε στιγμές ανάτασης, ανάσας και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν του είπαμε ψέματα. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα βγούμε από το ευρώ, κάναμε το δημοψήφισμα για να φέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία».

«Οι κρισιμότερες όμως μάχες βρίσκονται μπροστά μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, που επεσήμανε πως είναι ευκαιρία να ξεμπρδεύουμε με το παλιό που κρατάει καθηλωμένη τη χώρα, να ξεμπερδεύουμε με το καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής, και αν δημιουργήσουμε μία νέα Ελλάδα». 

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στο Live Blogging