ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Τελείωσε η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας παρέδωσε τη χώρα αμαχητί

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2015, 21:38 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2015, 22:22
Γεννηματά: Τελείωσε η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ –  Ο Τσίπρας παρέδωσε τη χώρα αμαχητί
Facebook Twitter Whatsapp

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν η «καρδιά» της οικονομίας, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη ΔΕΘ. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν η «καρδιά» της οικονομίας, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη ΔΕΘ. 

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και για επενδύσεις στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως είπε, πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στην ανάκαμψη της οικονομίας θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική επιχείρηση και οι μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς αυτές θα αλλάξουν το κλίμα, προσελκύοντας στη συνέχεια και ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η χώρα πρέπει να στηριχθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις ζωνταντές παραγωγικές δυνάμεις, στις ελληνικές επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες που άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κρίση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε πολιτικές και χρηματοδοτικά μέσα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης στον τουριστικό τομέα.

Στόχος να μην υπάρχει Έλληνας με μη εγγυημένο εισόδημα το 2019, να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό, είπε. 

Η κ. Γεννηματά πρότεινε να γίνεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, χωρίς αυτή να διαλύεται, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 ευρώ.

Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αναδειχθεί σε καταλύτη των εξελίξεων. «Η εποχή της λεηλασίας των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ ανήκει στο παρελθόν», σχολίασε. 

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε την οικονομία σε τραγική κατάσταση. Μόνο την πρώτη περίοδο των capital controls έχασαν τη δουλειά τους 18.000 εργαζόμενοι σε ένα μήνα. Και σήμερα ο κ. Τσίπρας «ως ναυαγός αναζητά σανίδα σωτηρίας στις εκλογές».

«Σ’ αυτόν εδώ το χώρο, ένα χρόνο ακριβώς πριν, ο κ. Τσίπρας καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, έδινε τη 13η σύνταξη, επανέφερε αφορολόγητο 12.000. Τελικά παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί και υπέγραψαν ό,τι τους έδωσαν μια λευκή επιταγή μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά έστρεψε τα πυρά της εναντίον και του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τις ευθύνες της παράταξής του. «Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί; Όχι. Με ευθύνη της παράταξής του φτάσαμε έως εδώ», είπε και πρόσθεσε: 

Επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία στο Ζάππειο 1,2,3. Άνθρακες ο θησαυρός. Και όλα αυτά ειπώθηκαν με περισσό θράσος είναι αλήθεια, πασπαλισμένα με θεωρίες συνωμοσίας και διπλές εκλογές. Γιατί ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, δεν θα φτάναμε ποτέ σ' αυτό το σημείο χωρίς την καταστροφική 5ετία 2004-2009. Και τώρα ο κ. Μεϊμαράκης ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε την περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης  να προχωρήσουν κάποιες από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τους εμποδίσαμε να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους. Δηλαδή να εξυπηρετήσουν τους οικονομικά ισχυρούς, να μην πάρουν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, να αποδεχθούν απαράδεκτες προτάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Αν αυτή είναι η «κατηγορία» απαντάμε: Ναι το πράξαμε και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τις δικές τους «πράσινες γραμμές», όπως τις ονόμασε, και την πρόταση προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επιδιώκοντας να βάλει το «προοδευτικό πρόσημο» σε αυτή τη συνεργασία.

Ζήτησε από τον λαό να δώσει τη δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να πετύχει την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημοσίου χρέους, την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των αρνητικών και άδικων σημείων του Μνημονίου.

Όπως είπε:

  • Λέμε: ΟΧΙ στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Προτείνουμε: ΝΑΙ στην αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που παίρνει τις αποφάσεις για συγκεκριμένα αιτήματα, με κεντρικό τον ρόλο των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.
  • Λέμε: ΟΧΙ σε συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
  • Προτείνουμε: την άμεση εφαρμογή του Ν. 3863 που εξυγιαίνει το σύστημα. Προσθέτουμε πόρους για το Ασφαλιστικό Σύστημα και συγκεκριμένα το 75% από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (προσδοκία 40 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια).
  • Λέμε: ΟΧΙ στην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών.
  • Προτείνουμε πιο δίκαιη και λογική φορολόγηση, ειδικά για μικρούς και μεσαίους.
  • Επαναξιολόγηση των μέτρων με συνυπολογισμό της εργασίας των ίδιων των αγροτών και αφορολόγητο όριο των ενισχύσεων της ΚΑΠ για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
  • Λέμε: ΟΧΙ στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
  • Προτείνουμε: Μείωση δημόσιων δαπανών (μη μισθολογικό κόστος) στο Δημόσιο Τομέα.