ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετεγκαθίστανται 40.000 πρόσφυγες - Μουζάλας: «Δεν θα γίνει η Ελλάδα καταυλισμός»

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2015, 20:27 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2015, 20:16
Μετεγκαθίστανται 40.000 πρόσφυγες - Μουζάλας: «Δεν θα γίνει η Ελλάδα καταυλισμός»
Facebook Twitter Whatsapp

«Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Χαιρετίζοντας το ενισχυμένο πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας σημαντική ενίσχυση δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη.
 
«Μόνη λύση είναι η κοινή δράση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμπειρίας των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του Διαφωτισμού. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Αναμένουμε την επίδειξη αντίστοιχης αλληλεγγύης και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση καθιερώνεται προσωρινός και κατ' εξαίρεση μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων από τις δύο χώρες σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ αφορά πρόσφυγες που έχουν φθάσει ή θα φθάσουν σε Ιταλία και Ελλάδα από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα κράτη  τα οποία συμμετέχουν στον μηχανισμό θα λάβουν κοινοτικούς πόρους ύψους 6.000 ευρώ ανά πρόσφυγα ο οποίος θα μετεγκαθίσταται.