ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Αναγκαστικά θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας - Ο Τσίπρας δεν έχει πειστικές απαντήσεις

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2015, 20:50 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2015, 22:13
Μεϊμαράκης: Αναγκαστικά θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας - Ο Τσίπρας δεν έχει πειστικές απαντήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Την εκτίμηση πως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την εκτίμηση πως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. 

«Καταλαβαίνω να μη θέλει να συνεργαστεί με εμάς, αλλά πρέπει να μας εξηγήσει το γιατί. (...) Μπορεί τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας να παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι δεύτερος και με χαμηλά ποσοστά, γι' αυτό δεν κλείνει το ενδεχόμενο συνεργασίας. Πριν από εβδομάδες εάν μου λέγαν ότι θα είμαστε πρώτοι δεν το πίστευα, τώρα είναι πολύ πιθανό. Δεν είναι κάτι στατικό η πολιτική» είπε χαρακτηιστικά ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε:

Εάν μας ζητήσει ο κ. Τσίπρας για συνεργασία, θα δεχθούμε. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να συζητήσει για συνεργασίες από τις διερευνητικές εντολές. Γιατί πήγε σε εκλογές; 

«Ο κ. Τσίπρας έχει τους 53 που λένε στα κείμενά τους ότι δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους. Έχει αυτούς που ψήφισαν παρών, άρα εκ των πραγμάτων θα έρθει σε εμάς για συνεργασία» είπε. 

Στηλιτεύοντας τη χθεσινή αναφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού, ότι σε περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ η Χρυσή Αυγή θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε: 

Πως έβγαλε τα αποτελέσματα και νομίζει ότι η ΧΑ θα ναι τρίτη;

«Το είχαμε συζητήσει για την παρούσα Βουλή και είχαμε βρει τον τρόπο να κρατούσαμε την θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε στη συνέχεια. 

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του κ. Τσίπρα τόνισε πως ο τέως πρωθυπουργός «έχει στο DNA του να ζητάει βοήθεια από το κοινό», ενώ σημείωσε πως η ΝΔ πιστεύει στις διαρθρωτικές αλλαγές, και διαμήνυσε πως «θα ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων πτυχών του νέου μνημονίου. «Εάν στείλουμε το μήνυμα μέσα στο 2016 ότι η Ελλάδα νοικοκυρεύεται, μπορούμε να κουβεντιάσουμε με τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το κακό μας όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Εάν μηδενίσουμε την ύφεση, μπορούμε να εξοικονομήσουμε τους πόρους ώστε να τους κατευθύνουμε για φοροελαφρύνσεις ή και κοινωνική πολιτική.

Επανέλαβε εξάλλου πως θα απευθυνθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε τις προϋποθέσεις του για συνεργασία. «Θα χρειαστεί ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Και αυτό έγινε και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση όπου τα κόμματα είχαν κάποιες ψηλότερες προτεραιότητες και μπροστά στη διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας τα πήγαν πιο πίσω» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, τα δημοσιονομικά, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, ένα κοινό σχέδιο ανασυγκρότησης καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση, που θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ορισμένα άρθρα και να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε πως τόσο η κατάργηση του ΕΚΑΣ, όσο και οι ομαδικές απολύσεις δεν τέθηκαν επί τάπητος όσο ήταν η ΝΔ στη διακυβέρνηση, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θεωρώ μεταρρυθμίσεις την περικοπή συντάξεων. Θεωρώ μεταρρυθμίσεις τους νόμους που ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις» ανέφερε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε πως «κόστισε πάρα πολύ η ευκαιρία που έλαβε την πρώτη φορά, 90 δισ μας φέσωσε. Θα κοστίσει ακριβά η ψήφος διαμαρτυρίας». Στηλίτευσε τις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα λέγοντας πως «όταν πας για διαπραγματεύσεις δεν πας για να συζητήσεις για μέρες και ώρες. Πας διαβασμένος, έχοντας κάνει τα μαθήματά σου και φτιάχνοντας επιχειρήματα».

Απέρριψε εξάλλου το δίλημμα «παλιό και νέο»: «Ή είσαι ικανός και μπορείς να διαχειριστείς το σύστημα ή όχι. Το παλιό είναι εκείνο που λέει ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 20 χρόναι κόμμα. Αλλά όταν είχαμε κανονικότητα ήταν στο 3-4% και η Χρυσή Αυγή 1,5%» είπε και τόνισε:

Δείτε τα ποσοστά τους τώρα. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ψήφος διαμαρτυρίας. Εάν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Χρυσή Αυγή θα επανέλθουν στα κανονικά τους ποσοστά. 

Εξέφρασε εξάλλου παράπονα για τη στάση της ΕΡΤ στα ντιμπέιτ αλλά και στην προεκλογική περίοδο:

Όταν με έβριζε ο κ. Καμμένος ζήτησα να κάνω παρέμβαση και δεν με αφήσανε. Όταν έριχνε ο κ. Μαυρίκος τη λάσπη, ζήτησε η ΝΔ να παρέμβει, αλλά δεν μας άφησαν. Η εφημερίδα του κ. Μαυρίκου έχει ανταλλάξει διαφημίσεις για την ΕΡΤ. Αλλά και στο ντιμπέιτ, οι επικοινωνιολόγοι μας έλεγαν ότι δεν χρειαζόταν το διπλό πλάνο, αλλά οι αυτοί του Τσίπρα επέμειναν.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό «ψευτράκος» που χρησιμοποίησε κατά του κ. Τσίπρα, σημείωσε πως ήταν «ένα καλαμπουράκι». Πάντως έστρεψε εκ νέου τα πυρά του κατά του πρώην πρωθυπουργού και σημείωσε πως «έκανε φτηνιάρικα πράγματα που δεν του αρμόζουν. Έβαλε τον Πάνο Καμμένο να κάνει τη βρώμικη δουλειά, για ένα θέμα που ο ίδιος ξέρει πως δεν κατηγορούμαι. Είπε πολλά ψέματα ο κ. Τσίπρας και χτες (σ.σ. στο ντιμπέιτ), αλλιώς τον ήξερα για αυτό και του λέω ότι πρέπει να δεσμευτεί από τώρα σε ένα πρόγραμμα».