ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Μπορεί να μην καταφέρουμε κάτι με το χρέος

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2015, 15:45 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2015, 17:23
Τσακαλώτος: Μπορεί να μην καταφέρουμε κάτι με το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Δήλωση - «βόμβα» έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως μπορεί να μην υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δήλωση - «βόμβα» έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως μπορεί να μην υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό MarketWatch, ο τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας. Κάποιοι 'εχθρικοί πιστωτές' πιθανόν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση, βάζοντας προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μία από τις μεγαλύτερες νίκες στη διαπραγμάτευση ήταν το ότι οι δανειστές δεσμεύτηκαν να αρχίσουν τις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ύστερα από την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μια άδικη συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις, κυρίως την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο», σημείωσε και πρόσθεσε:

Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους ”

Δικαιολογώντας επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να μην οδηγήσει την διαπραγμάτευση στα βράχια, ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε:

Η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. 

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα και στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, οι οποίοι οδήγησαν και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε:

Υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου "ναι" ή "όχι" και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν τη γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία. Ο ψηφοφόρος του "όχι" δεν έχει μία και μόνη ταυτότητα. 

ΝΔ: Ο Τσακαλώτος άρχισε την εσωκομματική αντιπολίτευση

«Ο κ. Τσακαλώτος, μέλος της ομάδας των 53, ο οποίος εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 3ο Μνημόνιο, άρχισε ήδη την εσωκομματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνέντευξη του τέως υπουργού Οικονομικών. 

O κ. Τσακαλώτος απάντησε στη συνέχεια, λέγοντας ότι «η ΝΔ συνεχίζει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο αγνοώντας, για μια ακόμα φορά, την πραγματικότητα. Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα υπόλοιπα, ανοιχτά, ζητήματα της συμφωνίας».

Και τόνισε:

Αυτό που δήλωσα είναι ότι ένα μέρος των πιστωτών είχε, και συνεχίζει να έχει, ένα σχέδιο Grexit και γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα. Η ΝΔ, όμως, δεν κατανοεί ούτε τα εμπόδια που θα υπάρξουν προκειμένου να έχουμε αίσια κατάληξη για το χρέος – ας διαβάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων - ούτε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά το δεύτερο, ας διαβάσουν το ανακοινωθέν του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και ας επανέλθουν!