ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Δεν είμαστε μανιακοί της ρήξης - Κανένα νόμισμα δεν είναι φετίχ

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2015, 20:01 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2015, 20:56
Λαφαζάνης: Δεν είμαστε μανιακοί της ρήξης - Κανένα νόμισμα δεν είναι φετίχ
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρά κατά της Γερμανίας, αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖA και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Πυρά κατά της Γερμανίας, αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖA και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Ο κ. Λαφαζάνης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το κόμμα του θα καταλάβει την τρίτη θέση στις επερχόμενες εκλογές και τονίζει πως το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως εξηγεί το γεγονός «θα αποτελεί την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πιθανότατα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και που θα υλοποιήσει τους όρους λιτότητας και μεταρρυθμίσεων από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια τονίζει πως η Λαϊκή Ενότητα θα πρέπει να βρεθεί στην τρίτη θέση για ακόμη ένα λόγο:

Για να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή, γιατί, όπως σημειώνει, διαφορετικά το ρόλο αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να διεκδικήσει η ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή», κάτι που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους και πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί.

«Η εκλογή της Λαϊκής Ενότητας συνιστά την καλύτερη δημοκρατική απάντηση, καθώς προσφέρει προοπτικές και ελπίδα για την Ελλάδα, ενώ αντίθετα η Χρυσή Αυγή ενσαρκώνει το νεοφασισμό, την ακροδεξιά, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη χώρα», αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέροντας την ιδεολογική ταυτότητα της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει πως «αποτελεί ένα μέτωπο αριστερών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι οποίες τοποθετούνται εναντίον της εφαρμοζόμενης λιτότητας που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει ολοένα και περισσότερο τη χώρα και οι οποίες θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έναν άλλο δρόμο».

Στρέφει εξάλλου τα βέλη του κατά του Βερολίνου και τονίζει ότι «ως κέντρο του γερμανικού κατεστημένου προξενεί μεγάλα δεινά σε ολόκληρη την Ευρώπη, που είναι μια γερμανική Ευρώπη, μια κατευθυνόμενη από τη Γερμανία ΕΕ, που δεν έχει μέλλον».

«Το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον, με άνισες οικονομίες δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά κοινό νόμισμα, προσθέτει, διότι το ευρώ δημιουργήθηκε με γερμανικά κριτήρια και πρότυπα, υπηρετώντας αναμφίβολα τα συμφέροντα της Γερμανίας και αυτό είναι τραγικό για ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις φτωχότερες και τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στο δρόμο της ανάπτυξης», αναφέρει.

Σημειώνει εξάλλου πως «κανένα νόμισμα δεν είναι "φετίχ"» και τονίζει η Λαϊκή Ενότητα «δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με το ευρώ εάν μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του μέσα στο ευρώ, κάτι που είναι δυνατό μόνον με μια ρήξη στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι μια χώρα, ή μια ομάδα χωρών, θα χαράξουν έναν εναλλακτικό δρόμο, κάτι που δεν έχει συμβεί έως τώρα».

«Δεν είμαστε μανιακοί της ρήξης» διαμηνύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, και συνεχίζει:

Η Λαϊκή Ενότητα δεν θέλει τη ρήξη χάριν της ρήξης, αλλά θέλει να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να επιστρέψει σιγά - σιγά στην ανάπτυξη, κάτι που με την τωρινή πολιτική, για την οποία μια ιδιαίτερη ευθύνη φέρει το γερμανικό κατεστημένο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ρήξη με την Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τους πιστωτές της Ελλάδας ένα δανειακό πρόγραμμα με όρους λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που συνιστούν ένα μεγάλο κακό για τη χώρα και ο ίδιος φοβάται πως με αυτό το πρόγραμμα δίνεται η χαριστική βολή στην Ελλάδα, στην οικονομία της και στον ελληνικό λαό, για αυτό και τώρα ο Τσίπρας και η Λαική Ενότητα ακολουθούν χωριστούς δρόμους.

Τονίζει, επίσης, ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το τι προτείνει ανοιχτά ή όχι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκπροσωπεί τα πλέον αντιδραστικά συμφέροντα της Γερμανίας, όπως επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι πεποιθήσεις, ούτε οι προτάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, διότι δεν έχει να κάνει τίποτε μαζί του και οι δυό τους είναι όπως "ο διάβολος και το λιβάνι".