ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι θέσεις των ΑΝΕΛ για τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2015, 22:50 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2015, 23:48
Οι θέσεις των ΑΝΕΛ για τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Facebook Twitter Whatsapp

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις θέσεις τους για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα.

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις θέσεις τους για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα.

Οι θέσεις βασίζονται σε μελέτη που εκπόνησαν ο Στράτος Λαμπρινός - Βλάττας, πληροφορικός, υποψήφιος Β' Αθηνών, ο Νεκτάριος Μουμουτζής, πληροφορικός, μέλος ΕΤΕΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υποψήφιος Χανίων και ο Κώστας Μιχαλίτσης, αναλυτής πληροφορικών συστημάτων, υποψήφιος Φθιώτιδας.

Μεταξύ άλλων, οι ΑΝΕΛ θεωρούν μείζονος σημασίας ζήτημα την καθιέρωση ενός δημόσιου, αδιάβλητου και προσιτού σε όλους συστήματος πιστοποίησης βασικών γνώσεων χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά τα πρότυπα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, και τον τερματισμό της εμπορίας πιστοποιητικών και τη συνακόλουθη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των λαϊκών στρωμάτων. Υποστηρίζουν, επίσης, την ένταξη του πιστοποιητικού αυτού στο Εθνικό Σύστημα Παιδείας και την απόκτησή του από όλους τους απόφοιτους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Θεωρούν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της ανάθεσης μαθημάτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την άρση των σχετικών στρεβλώσεων, βάσει των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής οι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 Πληροφορικής:

Το ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό και με ένα σύνολο άλλων ζητημάτων, όπως η απαίτηση για 17 μαθητές για την ύπαρξη δεύτερου εκπαιδευτικού στα εργαστηριακά μαθήματα των ειδικοτήτων του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ, αντί για 13 μαθητές που ισχύει σε όλους τους άλλους τομείς, καθώς και η μη εφαρμογή της τρίωρης εργαστηριακής απασχόλησης για τους υπευθύνους των εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών των ΕΠΑΛ και των Ε.Κ. (πρώην Σ.Ε.Κ.), συνιστούν σημαντικές στρεβλώσεις που δημιουργούν πλασματικές υπεραριθμίες στους συγκεκριμένους κλάδους και δεν επιτρέπουν την βέλτιστη αξιοποίηση του καθηγητικού δυναμικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων.

Τονίζουν, επίσης, ότι με την υπέρβαση του μεταπρατικού μοντέλου της οικονομίας, ο Έλληνας πληροφορικός μπορεί να βρει τον δρόμο του σε αυτήν την χώρα και σίγουρα να μην οδηγείται στη μετανάστευση, αλλά να παραμένει στην Ελλάδα για να μπορέσει να ενδυναμωθεί η πραγματική οικονομία του τόπου.

Τέλος, οι ΑΝΕΛ υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία της Πληροφορικής καλούν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν με όλους τους φορείς του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ιδίως με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να τις εντάξουν κατάλληλα στα προεκλογικά τους προγράμματα, ώστε την επαύριο των επικείμενων εκλογών να καταστεί εφικτή η ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Πληροφορικών για το καλό της χώρας και των πολιτών της.