ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποχή, ο μεγάλος αντίπαλος του Τσίπρα

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2015, 15:25 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2015, 15:54
Η αποχή, ο μεγάλος αντίπαλος του Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας είναι, σύμφωνα με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο πραγματικός αντίπαλος του σε τούτες τις εκλογές:  η αποχή. 

Ένας είναι, σύμφωνα με το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο πραγματικός αντίπαλος του σε τούτες τις εκλογές: η αποχή. Και, καθότι οι περισσότεροι από τους αναποφάσιστους, είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου ρίχνει όλο το βάρος σε αυτούς, καθώς έχει βάσιμες ελπίδες, όσοι από αυτούς πεισθούν να μην απέχουν, θα έχουν ως πρώτη επιλογή, τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, το επιτελείο του με ικανοποίηση βλέπει, στις κυλιόμενες μετρήσεις της Κουμουνδούρου, συντηρητικούς ψηφοφόρους να δίνουν τη δεύτερη ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ή την πρώτη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αφού η κυβέρνησή του δεν πρόλαβε, ασφαλώς, να ολοκληρώσει το έργο της 

Σε συνομιλία που το newpost είχε με στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, μας έλεγε ότι σε καμιά δική τους μέτρηση δεν βρίσκουν την ΝΔ να έχει προβάδισμα, ωστόσο το εύρος της διαφοράς ή, ακόμη ακόμη, αν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο …πρωί για να μάθουμε το νικητή, θα εξαρτηθεί από αυτή την τεράστια δεξαμενή «παγωμένων» ψηφοφόρων. 

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει την Κουμουνδούρου είναι ότι το Ποτάμι δείχνει να έχει μεγάλες διαρροές προς την ΝΔ, αλλά προφανώς δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που θα κάνουν κάτι να το ελέγξουν. Αντιθέτως, η δριμεία επίθεση που εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Σταύρου Θεοδωράκη -σε απάντηση, πάντως, αναφορών που ο επικεφαλής του «Ποταμιού» έχει κάνει εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της οικογενείας του- θα πρέπει να ερμηνευτεί ως προσπάθεια της Κουμουνδούρου να πάρει και αυτή κάτι από τη λεία. Η επίμονη προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να ταυτίζει στο προσφυγικό, το «Ποτάμι» με τη Χρυσή Αυγή μάλλον στόχο έχει, έτσι, να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της πιο προοδευτικής μερίδας του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη. 

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, υπάρχουν τρία κόμματα (Λαϊκή Ενότητα, Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες) που είναι κοντά στο όριο του 3% (λίγο πάνω, λίγο κάτω) και από τι θα γράψει στο τέλος το κοντέρ, θα εξαρτηθεί και ο πήχης της αυτοδυναμίας. Δεν είναι η αυτοδυναμία το πλέον πιθανό σενάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει όμως να αναφέρεται σε αυτό.  

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του εκλογικού νόμου, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας: τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν στο 8,6% (μέσα σε αυτό όμως βρίσκει κανείς το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και την Ένωση Κεντρώων). Αν, όμως, τρία κόμματα μείνουν οριακά εκτός Βουλής, τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν αθροιστικά εκτός Βουλής αυτομάτως εκτοξεύεται σε διψήφιο νούμερο. Αν, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό είναι στο 10%, τότε η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 36,4%. Αν όμως είναι στο 16% τότε ο πήχης πέφτει στο 34%.