ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη - Καμία ψήφος χαμένη

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2015, 20:29 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2015, 21:19
Τσίπρας: Η νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη - Καμία ψήφος χαμένη
Facebook Twitter Whatsapp

«Την Κυριακή ξεμπερδεύουμε με το παλιό και με τα σχέδια της παρένθεσης», τόνισε Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στο Σύνταγμα, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας.

«Την Κυριακή ξεμπερδεύουμε με το παλιό και με τα σχέδια της παρένθεσης», τόνισε Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στο Σύνταγμα, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και στέλνοντας μήνυμα κατά της αποχής των ψηφοφόρων.

«Όσοι αμφέβαλαν για το ποιος θα είναι ο νικητής. Όσοι ταλαντεύονταν πριν από τη κάλπη. Σήμερα δεν έχουν πια καμία αμφιβολία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η ελπίδα είναι εδώ, η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε είναι ανίκητη. Τη Κυριακή ξεμπερδεύουμε με το παλιό και με τα σχέδια της παρένθεσης. Και παίρνουμε την τρίτη και οριστική εντολή να συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία τη προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη για να αλλάξουμε την Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεμπέρδευαν μαζί μας». Ότι θα ξεμπερδεύσουν εύκολα με το λαό. Διαψεύστηκαν. Σχεδίαζαν να μας ανατρέψουν με τη πιστωτική ασφυξία και τις κλειστές τράπεζες. Διαψεύστηκαν. Σχεδίαζαν να μας εξοντώσουν ρίχνοντάς μας στη παγίδα του Grexit. Την αποφύγαμε. Τώρα ελπίζουν να μας εγκλωβίσουν ποντάροντας ότι δε θα έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για άλλη μια φορά θα διαψευστούν» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης είναι αν θα επιστρέψει το παλιό καθεστώς που κυβέρνησε 40 χρόνια ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά στην προσπάθεια απελευθέρωσης του λαού μας» προσθέτοντας:

Στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής ο λαός θα πει όχι στην επιστροφή του παλιού και χρεοκοπημενου πολιτικού συστήματος. Όχι στο παλιό, στο πιο παλιό από το παλιό που είναι η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη, που καιροφυλαχτεί. Όχι στην επιστροφή του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Όχι στην παλινόρθωση καθεστώτος της ολιγαρχίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

O τέως πρωθυπουργός ανέφερε ότι «όλους τους προηγούμενους μήνες δώσαμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Μέσα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, εκβιασμού και απειλών. Κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να σταματήσουμε τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας.  Για να αποκαταστήσουμε την θιγμένη περηφάνια του λαού μας. Για να σταματήσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό που τα ντόπια και ξένα συμφέροντα επέβαλαν στον ελληνικό λαό. Και ο αγώνας μας αυτός συντάραξε ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.  Η μικρή Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα για επτά ολόκληρους μήνες γιατί τόλμησε να υψώσει το ανάστημά της στο πανίσχυρο καθεστώς, στη διεθνή της ολιγαρχίας».

Και υπογράμμισε:

Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά από αυτό το εξάμηνο της περήφανης ελληνικής διαπραγμάτευσης.  Γιατί αυτό που καταφέραμε ήταν να βγάλουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις που την χωρίζουν. Και οι διαιρέσεις αυτές έγιναν σε όλους πιο σαφείς από ποτέ στην ιστορική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου λίγες μέρες μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.  Όταν η εκπρόσωποι της Ευρώπης χωρίστηκαν στα δύο. Σε αυτούς που υποστηρίζουν το Σχέδιο Σόιμπλε της λιτότητας. Και σε αυτούς που υποστηρίζουν το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Και εκεί φάνηκε ότι δεν είμαστε πια μόνοι στην Ευρώπη.

Σημείωσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα στις ελληνικές εκλογές θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

«Μας έδωσε διέξοδο η σκληρή διαπραγμάτευση»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «μέσα στην Ευρώπη δώσαμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και μέσα στην Ευρώπη καταφέραμε παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές να κερδίσουμε πολύτιμο έδαφος. Γιατί η σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και η μεγάλη νίκη του δημοψηφίσματος μας έδωσε διέξοδο. Γιατί πετύχαμε μια συμφωνία που, παρά τις δυσκολίες, δίνει επιτέλους προοπτική στην ελληνική οικονομία».

Και εξήγησε ότι η συμφωνία «μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 20 δισ. εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη τριετία.  Εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και θέτει επιτέλους επί τάπητος το ζήτημα του χρέους. Αυτόν τον βραχνά που μας κρατά καθηλωμένους από το 2010.  Εξασφαλίζει, επίσης, το δημόσιο χαρακτήρα της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Την αξιοποίηση και όχι εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.  Τερματίζει τις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα. Καταργεί το αποικιοκρατικό αίσχος του αγγλικού Δικαίου και των παραιτήσεων από το κυριαρχικό δικαίωμα των ασυλιών που προστατεύουν την περιουσία του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας «ποιος θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία; Ο κύριος Μεϊμαράκης ή ο κ. Σαμαράς;  Θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη συμφωνία όσοι μας εγκαλούσαν ότι δεν υπογράφουμε οτιδήποτε οι δανειστές μας, μας ζητήσουν; Αυτοί που δεν ήθελαν να τους κλέψει η τρόικα τη δόξα; Αυτοί που προπαγάνδιζαν τον Ιούλη το ΝΑΙ σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία από τη σημερινή και χωρίς ούτε ένα ευρώ για χρηματοδότηση, χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος; Νομίζω δε χρειάζεται να απαντήσω».

«Δώσαμε δείγματα γραφής»

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οικονομικού πολέμου και ασφυξίας εμείς δεν καταφέραμε, όμως, μόνο να διαπραγματευτούμε βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δώσαμε και δείγματα γραφής» εξηγώντας:

  • Με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που βοήθησε πάνω από 300.000 χιλιάδες οικογένειες να πατήσουν ξανά στα πόδια τους.
  • Με το νόμο για τις 100 δόσεις που έδωσε ανάσα σε 1.100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πνίγονταν κάτω από το βάρος των χρεών.
  • Με την αποποινικοποίηση των οφειλών μέχρι 50.000 Ευρώ που σταμάτησε το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό των μικροοφειλετών του Δημοσίου.
  • Με τη δεύτερη ευκαιρία στους εντίμως πτωχεύσαντες. 
  • Με το νόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που αποκατέστησε τη ντροπή του μαύρου στις οθόνες του κου Σαμαρά. 
  • Με το νόμο για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών και των 2500 εκπαιδευτικών που άδικα και αντισυνταγματικά είχαν απολυθεί. 
  • Με την κατάργηση του χουντικού νόμου για την πολιτική επιστράτευση. 
  • Με την δρομολόγηση της πρόσληψης 3500 γιατρών και νοσηλευτών.

«Καμία ψήφος χαμένη»

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα κατά της αποχής. «Μέχρι την Κυριακή να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Για να μην μας κερδίσει η αποχή. Γιατί η αποχή από την κάλπη είναι η επιθυμία και η ευχή της ΝΔ. Γιατί και όποιος απέχει, είναι σα να δίνει το πράσινο φως στο παλιό να ξαναγυρίσει.Γιατί κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος κερδισμένη για τη ΝΔ. Κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διαπλοκή και τη διαφθορά».

Βολές κατά ΝΔ και διαφθορά

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να ρίχνει βολές προς τη ΝΔ λέγοντας «ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας; Ποιος θα διαπραγματευτεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα;  Ο κ. Μεϊμαράκης και ο κύριος Σαμαράς που μετέτρεψαν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα σε ημιαπασχολούμενους και ημιάνεργους;  Αυτοί που κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και θέσπισαν τη πολιτική επιστράτευση και τις μαζικές απολύσεις; Ποιος θα διαπραγματευτεί για τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους; Αυτοί που συμφώνησαν με τους δανειστές τον αφανισμό τους; Ποιος θα υπερασπιστεί τους εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες, τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων, τους αστυνομικούς;  Ο κ. Μεϊμαράκης που τους αποκαλεί άχρηστους; Ποιος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής νεολαίας; Των νέων μας που κάθε χρόνο κατά χιλιάδες φεύγουν από την πατρίδα, ξενιτεύονται και ζουν με το όνειρο της επιστροφής; Αυτοί που τους έδιωξαν μετανάστες στο εξωτερικό;  Ποιος θα διαπραγματευτεί τη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών;  Αυτοί που τον Ιούνη προπαγάνδιζαν το ΝΑΙ στη συμφωνία που μας έδιναν και καταργούσαν μονομιάς όλες τις φορολογικές τους διευκολύνσεις; Και τέλος, ποιος θα διαπραγματευθεί το Νοέμβρη την απομείωση του χρέους; Αυτοί που διαλαλούσαν ότι είναι βιώσιμο και ζητάγαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας από τους δανειστές;».

Και συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός «γιατί οι ομοτράπεζοι του κυρίου Χριστοφοράκου, οι δωρολήπτες της Siemens, οι τρόφιμοι της λίστας Λαγκάρντ και οι αυτουργοί της μεγάλης φοροδιαφυγής δεν μπορούν και δε θέλουν να δώσουν καμία μάχη για να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα. Για αυτό και δεν τόλμησαν να ερευνήσουν τόσα χρόνια τη λίστα Λαγκάρντ, γιατί φοβόντουσαν μήπως μέσα της, βρούν τον εαυτό τους.

Τι είπε για Ευρώπη και προσφυγικό 

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κρίση φέρνει στην επιφάνεια μεγάλα ερωτήματα. Με βαθύ ιδεολογικό και ουμανιστικό περιεχόμενο.  Όταν η Μεσόγειος γίνεται υγρός τάφος. Όταν το Αιγαίο ξεβράζει νεκρά παιδιά. Τότε σε κρίση βρίσκεται ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η ίδια έννοια της ενωμένης Ευρώπης. Γιατί αν η Ενωμένη Ευρώπη έχει ως μόνο σεβαστό πλαίσιο κανόνων αυτό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν έχει ως υπέρτατη αξία την αλληλεγγύη, και αφήνει κάθε κράτος μέλος μόνο του απέναντι σε μια μείζονα ευρωπαϊκή κρίση, τότε αυτή η Ευρώπη ούτε μπορεί να έχει σχέση με την Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών αλλά ούτε μπορεί να έχει και μέλλον».

Φύσσας και Χρυσή Αυγή

Παράλληλα τόνισε ότι «σαν σήμερα πριν από δυο χρόνια δολοφονήθηκε στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Ο Παύλος Φύσσας. Από χέρι οπλισμένο με τη πολιτική καθοδήγηση και πολιτική ευθύνη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα όλοι καταγγέλλουν τη δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται να μάχεσαι και την ιδεολογία της. Την ιδεολογία του φασισμού. Και να μην αντιγράφεις την αθλιότητα του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας πάνω στα αντανακλαστικά του φόβου, όπου πάντα ο φασισμός επενδύει».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας:

Γιατί όσοι μας εγκαλούσαν μέχρι χθες γιατί δε βυθίζαμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες. Όσοι μας εγκαλούσαν ότι φέραμε στην Ελλάδα τους πρόσφυγες, ονομάζοντάς τους μάλιστα ως λαθρομετανάστες,  είναι αυτοί που στρώνουν το χαλί στη Χρυσή Αυγή και στο φασισμό. Και δυστυχώς αυτές οι άθλιες κραυγές δεν έλειψαν ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο επί Σαμαρά όσο και επί Μεϊμαράκη,  αλλά ούτε και από το υποτίθεται νέο και κεντρώο κόμμα του κ. Θεοδωράκη.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ηγετικά στελέχη από την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και η Αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πράσινων.

Συγκεκριμένα, σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν ο Πιέρ Λοράν, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Γκρέγκορ Γκίζι, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Ποδέμος και η Σκά Κέλερ από τους Ευρωπαίους Πράσινους.