ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεβίωσε ο Κώστας Παπακώστας

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2015, 10:53 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2015, 10:56
Απεβίωσε ο Κώστας Παπακώστας
Facebook Twitter Whatsapp

Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος εξέτιε την ποινή, στην οποία καταδικάστηκε για την τραγωδία στο Μαρί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος εξέτιε την ποινή, στην οποία καταδικάστηκε για την τραγωδία στο Μαρί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η νοσηλεία του Κώστα Παπακώστα για αρκετό καιρό, κρίθηκε αναγκαία λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2013 σε πενταετή φυλάκιση για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, με κατηγορίες για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης και συμπεριφοράς.

Βιογραφικό σημείωμα του Κ. Παπακώστα

Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας της επαρχίας Αμμοχώστου στις 12 Νοεμβρίου 1939. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως. Υπηρέτησε δεκαοκτώ χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.), η οποία σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 διορίστηκε οριστικά στην Αστυνομία με το βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του, διαμαρτυρόμενος για τα κακώς κείμενα στο Σώμα. Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.