ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλικός Τύπος: Επιβεβαιώνεται η βούληση των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2015, 14:30 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2015, 14:30
Ιταλικός Τύπος: Επιβεβαιώνεται η βούληση των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανάγκη των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα, αλλά και μια δύσκολη όσο και γλυκιά νίκη του Αλέξη Τσίπρα ''βλέπει'' ο Ιταλικός τύπος στα σημερινά δημοσιευματά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα, αλλά και μια δύσκολη όσο και γλυκιά νίκη του Αλέξη Τσίπρα ''βλέπει'' ο Ιταλικός τύπος στα σημερινά δημοσιευματά του.

«Ο Τσίπρας θριαμβεύει και πάλι, απόψε ορκίζεται και αύριο συνθέτει κυβέρνηση», γράφει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Στον Γιώργο Χουλιαράκη μπορεί να ανατεθεί το κρίσιμο υπουργείο για την εφαρμογή του μνημονίου», προσθέτει το πρακτορείο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «ο Γιάννης Μουζάλας είναι πιθανόν να παραμείνει υπουργός αρμόδιος για τη μετανάστευση».

Σύμφωνα με το Ansa, «αυτή ήταν η πιο δύσκολη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, και για τον λόγο αυτό, πιθανότατα, και η πιο γλυκιά». Ο Ιταλός απεσταλμένος Πατρίτσιο Νισίριο υπογραμμίζει ότι «στις σημαίες που κυμάτιζαν χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβάνονταν και εκείνες πολλών ευρωπαίων συμμάχων, μεταξύ των οποίων και του ιταλικού ψηφοδελτίου "Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα"».

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, Αντόνιο Φερράρι, τονίζει ότι «ο Τσίπρας κέρδισε, αλλά δεν θριάμβευσε. Η κεντροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας ηττήθηκε και ο Τσίπρας θα προτείνει μια κυβέρνηση-φωτοτυπία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αφού πρώτα ελευθερώθηκε από την πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, μαξιμαλιστική και υπερφίαλη, η οποία ηττήθηκε θεαματικά».

«Στις νέες αυτές εκλογές, επιβεβαιώνεται η βούληση των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα, σε σχέση με το παλιό πολιτικό σκηνικό, το οποίο είχαν ελέγξει επί τριάντα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία», γράφει η απεσταλμένη της εφημερίδας Λα Στάμπα.

Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι «μια πλειοψηφία η οποία βασίζεται μόνον σε πέντε βουλευτές, δεν εγγυάται σταθερές κυβερνήσεις, από τη στιγμή που προμηνύεται και μια νέα φάση διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη».

Η αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο, τέλος, γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε, ξεπερνώντας όλες τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις» και σημειώνει: «Η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξη, είναι να μετριάσει τις συνέπειες του μνημονίου που υπεγράφη πριν από ένα μήνα και να εργασθεί, συγχρόνως, για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και με υπέρβαση της λιτότητας.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων, αυτή η ισχυρότατη ένεση ενέργειας, θα διευκολύνει, οπωσδήποτε, το έργο του».