ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται 2 συν 1 πακέτα μέτρων μέχρι τον Νοέμβριο - Tι λέει ο Τόμας Βίζερ στο Newpost

της Τιτίκας Ανουσάκη - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2015, 11:46 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2015, 18:16
Έρχονται 2 συν 1 πακέτα μέτρων μέχρι τον Νοέμβριο - Tι λέει ο Τόμας Βίζερ στο Newpost
Facebook Twitter Whatsapp

Όχι ένα ούτε δύο αλλά τρία πακέτα μέτρων έρχονται μέσα σε διάστημα δύο μηνών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όχι ένα ούτε δύο αλλά τρία πακέτα μέτρων έρχονται μέσα σε διάστημα δύο μηνών. 

Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup, που μίλησε στο newpost.gr, το ποσό των 3 δισ. που έχει λαμβάνειν η χώρα μας, θα εκταμιευθεί το πιθανότερο σε δύο δόσεις. 

Όπως τόνισε ο κ. Βίζερ στο newpost.gr:

«Κάθε μια από αυτές  θα πρέπει να συσχετισθεί με μια λίστα των ορόσημων, δηλαδή μέτρα τα οποία οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν για να λάβουν τα κεφάλαια. Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για αυτά τα ορόσημα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν».

Ήδη σήμερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία καθορισμού των μέτρων αυτών. 

Εκτός όμως από τα δύο πακέτα μέτρων που θα συνοδεύουν τις δύο υπο-δόσεις, ένα ακόμα «κρυφό» πακέτο μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση που χρειαστούν χρήματα για τις τράπεζες. 

Όπως τόνισε ο κ. Βίζερ στο newpost.gr, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

«Με βάση τα αποτελέσματα αυτών τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν και, αν χρειαστεί, να ανακεφαλαιοποιηθούν προκειμένου να αποκατασταθούν τα κεφαλαιακά διαθέσιμά τους. Το ποσό των 10 δισ ευρώ έχει ήδη μεταφερθεί σε ένα λογαριασμό του  ESM  από τον Αύγουστο για το σκοπό της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε και πρόσθεσε:

«Περαιτέρω ποσό μέχρι 15 δισ. ευρώ μπορεί να διατεθεί με βάση τα αποτελέσματα των stress tests και την υλοποίηση των παραδοτέων του χρηματοπιστωτικού τομέα από τις ελληνικές αρχές».

Διευκρίνισε δε πως αυτό σημαίνει ότι «οι λεπτομέρειες αυτών των παραδοτέων (δηλαδή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν) απομένει να συμφωνηθούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωομάδας της 14ης Αυγούστου, ο στόχος είναι να ολοκληρώσει την εργασία αυτή από τα μέσα Νοεμβρίου».