ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε σταθμό συγκέντρωσης προσφύγων

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2015, 19:14 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2015, 19:14
ΚΚΕ: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε σταθμό συγκέντρωσης προσφύγων
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής  για το προσφυγικό. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής  για το προσφυγικό. 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι αποφάσεις δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση με κάθε τρόπο του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περισσός διαμηνύει ότι τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί

Πρώτον η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση της Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Δεύτερον, η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία κι άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι εκκλήσεις της Συνόδου για τερματισμό του πολέμου στη Συρία, μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους. Οι όποιες ”πρωτοβουλίες” της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, προϋποθέτουν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους από την κατανομή της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που και πάλι ζημιωμένοι θα είναι μόνο οι λαοί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το ΚΚΕ στρέφει τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση «προκλητικές» καθώς όπως υποστηρίζει «αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα».

Προσθέτει ότι είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο «σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, που αφορά μόλις 60.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν στην Ελλάδα τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Το ΚΚΕ επισημαίνει, επιπλέον, ότι η ΕΕ με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια «κοιτά στα δόντια» και επιλέγει τους απαραίτητους για την καπιταλιστική αγορά εργασίας, πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων για τη χώρα μετεγκατάστασής τους, από κέντρο επιλογής ("hotspot") που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Europol, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και προσθέτει ότι με βάση τα παραπάνω, η ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου που μετατρέπει την Ελλάδα κι άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών, παραμένει και μάλιστα ενισχύεται.

«Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ, τέλος, καλεί τον λαό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:

  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
  • Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας.