ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα όργανα συντονισμού της νέας κυβέρνησης - Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2015, 13:28 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2015, 16:09
Αυτά είναι τα όργανα συντονισμού της νέας κυβέρνησης - Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα όργανα συντονισμού της νέας κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας τους παρουσίασε κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα όργανα συντονισμού της νέας κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας τους παρουσίασε κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, θα περιλαμβάνονται τρεις βασικοί κύκλοι σχεδιασμού και συντονισμού, ώστε «να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων».

Ειδικότερα: 

  1. Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
  2. Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
  3. Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Ταυτόχρονα όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός θα λειτουργεί ένα όργανο με ευθύνη την επιτήρηση και τον συντονισμό της καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα ολιγομελές  συμβούλιο, που θα ελέγχει και θα αξιολογεί τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. 

«Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις Τσίπρα στους υπουργούς

Ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης, από τους οποίους ζήτησε σκληρή δουλειά, με ευθύνη, συλλογικότητα και λίγες τηλεοπτικές εμφανίσεις. 

«Κανείς σας δεν είναι μόνιμος» προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ τόνισε ότ «οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν θα γίνει αποδεκτή».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σας διάλεξα για υπουργούς όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές»...