ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκό θέμα τα εργασιακά

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2015, 21:18 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2015, 21:18
Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκό θέμα τα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Τη συμφωνία για παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη συμφωνία για παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, «αυτό θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος, προσέθεσε, μάλιστα, ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε: 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Άρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος, ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι. Γι' αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα έχω συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία πετύχαμε να αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και στις 12 Οκτωβρίου με έχει καλέσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσω, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr