ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την αναδιάρθρωση του χρέους ως το… Ουκρανικό στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2015, 14:21 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2015, 14:49
Από την αναδιάρθρωση του χρέους ως το… Ουκρανικό στη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι
Facebook Twitter Whatsapp

Από την αναδιάρθρωση του χρέους ως το… Ουκρανικό απασχόλησε την 45λεπτη, «πλούσια» ως φαίνεται, συνάντηση Τσίπρα –Κέρι, με την οποία κλείνει σιγά σιγά η επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από την αναδιάρθρωση του χρέους ως το… Ουκρανικό απασχόλησε την 45λεπτη, «πλούσια» ως φαίνεται, συνάντηση Τσίπρα –Κέρι, με την οποία κλείνει σιγά σιγά η επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη. 

Η 7μηνη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με αιχμή το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, ήταν ένα από αυτά. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα με τη Συρία και οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές ήταν, αναπόφευκτα, ένα θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση, με την ελληνική πλευρά να ρίχνει, κατά πληροφορίες, βάρος στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία. 

Δίκαιη και βιώσιμη λύση ζήτησε για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός, ενώ εκεί που επέμεινε ιδιαίτερα ήταν στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων. Είναι όμως, και η ώρα -φέρεται να τόνισε- και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια διάθεση. 

Το Ουκρανικό απασχόλησε επίσης τις δύο αντιπροσωπείες, αλλά και τα ενεργειακά, με την αμερικανική πλευρά να αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP (από την Κασπία ως την Ιταλία) και ο ελληνο-βουλγαρικός IGB. 

Καθώς όμως ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σιγά σιγά στο εσωτερικό της χώρας, εκεί όπου η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη (ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων και ψήφος εμπιστοσύνης), από τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Οι διάφοροι κύκλοι Υπουργείων συνεδριάζουν ήδη ενώ και οι υπουργοί παραδίδουν σημειώματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα …πατήσουν στις ομιλίες τους σε δυο «βάρκες»: αυτήν της ολοκλήρωσης της συμφωνίας (αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση, όλα τα «καυτά» ζητήματα που είναι υπό διαπραγμάτευση), αλλά και σε εκείνην του προγράμματος που δεν σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση (υγεία, παιδεία, πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής). 

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και με αντικείμενο, την επιλογή των τριών αντιπροέδρων της Βουλής που η συμπολίτευση ορίζει, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr