ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2015, 20:37 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2015, 20:06
Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφοντας μία σειρά από παραλείψεις, που πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφοντας μία σειρά από παραλείψεις, που πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, η έκθεση διαπιστώνει «την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνη, όπως και ο όρος εκ μέρους του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση, αποδεικνύουν ότι τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έγιναν μάθημα για τα στελέχη του Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα.

Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Τονίζει, τέλος, ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr