ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψηφιότητες κλείνουν, τα μέτωπα ανοίγουν στη Νέα Δημοκρατία

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2015, 14:20 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2015, 16:31
Οι υποψηφιότητες κλείνουν, τα μέτωπα ανοίγουν στη Νέα Δημοκρατία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε... πεδίο μάχης αναμένεται να μετατραπεί, ήδη από τα προσεχή 24ώρα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε... πεδίο μάχης αναμένεται να μετατραπεί, ήδη από τα προσεχή 24ώρα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τη μάχη για την εξασφάλιση των απαιτούμενων 50 υπογραφών, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «σκούπισε» ένα σημαντικό τμήμα της Πολιτικής Επιτροπής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έπιασε άνετα το στόχο και πάντως πιο άνετα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει την προσπάθεια, η σύγκρουση αναμένεται να μεταφερθεί στην Εφορευτική, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων. Εκεί, ήδη από το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες αλλά και για τη διαδικασία συμμετοχής σε αυτές των φίλων και μελών της Νέας Δημοκρατίας. 

Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία είναι εκρηκτικό καθώς το πλαίσιο της εκλογής δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ήδη οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ρίχτηκαν με τον Νικήτα Κακλαμάνη να κάνει λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ο προβληματισμός σειράς στελεχών, και εν προκειμένω του επιτελείου Μεϊμαράκη, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο οργανωμένες ομάδες πολιτών να καταφύγουν στις γαλάζιες κάλπες προκειμένου να ψηφιστεί μαζικά ένας εκ των υποψηφίων και με αυτό τον τρόπο να επηρεαστεί καθοριστικά το αποτέλεσμα. 

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκουν μία εντελώς ελεύθερη διαδικασία, σε αντίθεση με τον κ. Μεϊμαράκη που έχει, εδώ και καιρό, εκφράσει τις ενστάσεις του και, χθες κατά την παρουσίαση της προγραμματικής του διακήρυξης, δήλωσε ρητά ότι θα προτείνει την κατάργηση των ανοικτών καταλόγων στο Συνέδριο ενώ για την επικείμενη εκλογή δεν έκρυψε ότι θα επιθυμούσε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Το καταστατικό, ωστόσο, είναι σαφές καθώς προβλέπει ότι μπορεί να ψηφίσουν όσοι εμφανιστούν την Κυριακή των εκλογών στα εκλογικά τμήματα που θα στήσει η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η ιδέα που επεξεργάζονται κάποιοι είναι ναι μεν να υπάρξει ελεύθερη συμμετοχή, ωστόσο για τα νέα μέλη – δηλαδή για όσους εμφανιστούν για πρώτη φορά στα γαλάζια μητρώα, να ζητηθεί ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό – συνδρομή. Έτσι ενώ για τους «παλαιούς» μία ψήφος θα κοστίσει από 2 έως 5 ευρώ, για τους νέους ψηφοφόρους προτείνεται το ποσό να φτάσει ή ξεπεράσει τα 20 ευρώ. 

Το έτερο σημείο τριβής αφορά το χρόνο των εκλογών. Και πάλι, ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται απέναντι στους άλλους δύο διεκδικητές. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του μνημονίου και τις προγραμματικές δηλώσεις να προηγούνται, τα περιθώρια για μία μακρά προεκλογική περίοδο είναι περιορισμένα για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το επιτελείο Μεϊμαράκη που θέτει ως στόχο οι κάλπες να στηθούν ακόμη και στις 18 Οκτωβρίου. Το σενάριο αυτό μοιάζει, πλέον, απίθανο καθώς ενέχει κινδύνους η διαδικασία να αποδειχθεί προβληματική, λόγω στενότητας χρόνου για την προετοιμασία της. 

Στον αντίποδα, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας θέλουν να σπρώξουν προς τα πίσω την εκλογική αναμέτρηση. Στο συγκεκριμένο θέμα συγκρούονται οι επιδιώξεις των διεκδικητών. Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ως προνομιακή μία σύντομα εκλογική διαδικασία, καθώς κινείται με τον αέρα του εν ενεργεία Προέδρου της ΝΔ ενώ θα έχει και την ευκαιρία της αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, κάτι που δεν ισχύει για τους άλλους δύο διεκδικητές. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, από την πλευρά τους, θέλουν χρόνο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ο μεν πρώτος για να πείσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες για να τον στηρίξουν, ο δε δεύτερος για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του εκτός των ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η ΚΕΦΕ συγκαλείται σε κλίμα καχυποψίας καθώς ο Πρόεδρός της Ανδρέας Παπαμιμίκος βρέθηκε στο στόχαστρο Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη ως συνεργάτης του Απ. Τζιτζικώστα ενώ διαρροές υπήρξαν και για στελέχη της ΚΕΦΕ που δραστηριοποιήθηκαν υπέρ Μεϊμαράκη. Αν κάποιος, δε, κοιτάξει με προσοχή την σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να εικάσει και την απόφασή της, που επί του παρόντος βρίσκεται πιο κοντά στην εισήγηση της πλευράς Μεϊμαράκη, τοποθετώντας τις κάλπες στις 25 Οκτωβρίου ή το αργότερο την 1η Νοεμβρίου.

Καθίσταται σαφές ότι το «κλείσιμο» των υποψηφίων, σήμερα στις 18:00, δεν συνεπάγεται σβήσιμο των παθών. Τουναντίον! Είναι εξαιρετικά πιθανό τα όσα θα διαδραματιστούν, τα επόμενα 24ώρα, στην ΚΕΦΕ να είναι αυτά, και όχι οι θέσεις των υποψηφίων, που θα κυριαρχήσουν στην γαλάζια επικαιρότητα τα επόμενα 24ώρα.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr