ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρεστημένος ο Σόιμπλε για τα 2 δισ. της Κομισιόν στην Αθήνα

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2015, 12:45 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2015, 12:07
Δυσαρεστημένος ο Σόιμπλε για τα 2 δισ. της Κομισιόν στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Την έντονη δυσαρέσκεια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε αλλά και άλλων επιφανών μελών της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόθεση της Κομισιόν για αναδρομική τροποποίηση της οδηγίας για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση από ελληνικής πλευράς περίπου δύο δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την έντονη δυσαρέσκεια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε αλλά και άλλων επιφανών μελών της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόθεση της Κομισιόν για αναδρομική τροποποίηση της οδηγίας για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση από ελληνικής πλευράς περίπου δύο δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τροποποιήσει – και μάλιστα αναδρομικά - την οδηγία που αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς εθνικής συμμετοχής με το συμβολικό ποσοστό του 5% η Κομισιόν προωθεί την κατάργησή του, έτσι ώστε η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά Ταμεία.

Το σχέδιο του τροποποιημένου κανονισμού θα κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί.

Το εγχείρημα από νομικής απόψεως είναι άκρως αμφιλεγόμενο, ωστόσο για την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κανονισμός εγκριθεί σημαίνει εξοικονόμηση περίπου δύο δις ευρώ.

Το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η Επιτροπή είναι ότι το σχέδιο δεν επιφέρει επιπλέον κόστος στον ευρωπαίο φορολογούμενο και ότι θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μόνο εγκεκριμένα κονδύλια για την περίοδο 2007 – 2013. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ή δεν είναι εφικτή η εθνική συμμετοχή για ένα έργο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει τη χρηματοδότησή του εξ ολοκλήρου, τότε τα έργα που θα γίνουν τελικά θα είναι απλώς λιγότερα. Αλλά το ύψος του ποσού που θα εμβάσει η ΕΕ στα ελληνικά ταμεία θα παραμείνει το ίδιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι θα ανακουφιστεί κάπως η ελληνική οικονομία, ενώ και η αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση με πλειοψηφία.

Αντίθετα, στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί οργή, με πρώτο τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του και μάλιστα σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με άλλους ευρωβουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην απόφαση.

Την ίδια στιγμή, ο Χέρμπερτ Ρόιλ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκάλεσε το σχέδιο «εξωφρενικό» τονίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν εγκαταλείπει καθ΄ολοκληρία τον έλεγχο επί αυτών των έργων».

Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Τσέλερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάνει λόγο για «αμαρτωλή περίπτωση».

Τα επιχείρηματά του είναι ότι «οι Έλληνες στο παρελθόν κατάφερναν πάντα να ξεφεύγουν, δεν γίνεται να αλλάζει κανείς τους κανόνες για μια μόνο χώρα, τι να πουν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»;

Μάλιστα η ευρωβουλευτής Ίνγκε Γκρέσλε, από το ίδιο κόμμα μετέφερε πριν από μερικές μέρες στους συναδέλφους τις εντυπώσεις της από έργα που επισκέφθηκε τελευταία στην Ελλάδα. «Η πραγματοποίησή τους δεν αποτυγχάνει στην έλλειψη χρημάτων αλλά σε άλλα προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό» είπε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr