ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρας τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2015, 19:15 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2015, 21:44
Κρας τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης τα προαπαιτούμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σκληρή δοκιμασία του κοινοβουλίου με την ψήφιση άγριων πακέτων προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα που τεστάρει τη συνοχή της. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη σκληρή δοκιμασία του κοινοβουλίου με την ψήφιση άγριων πακέτων προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα που τεστάρει τη συνοχή της. 

Τα μέτρα του τρίτου προγράμματος άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη με το «τσεκούρωμα» του ακατάσχετου σε μισθούς, συντάξεις, λογαριασμούς και έχουν αρχίσει να εντείνονται οι φωνές από βουλευτές της συμπολίτευσης που είναι επίφοβοι για καταψήφιση σειράς μέτρων. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικό αριθμό κοινοβουλευτικών στελεχών, υπάρχει η κίνηση των «53» που είναι και ο πονοκέφαλος του Μαξίμου. Επιπλέον, κίνδυνοι υπάρχουν και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου ήδη ο δυσαρεστημένος Νίκος Νικολόπουλος εξαπολύει βολές και προειδοποιεί ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξη των μέτρων. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά γιατί διαφώνησε με βάρβαρα εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα. 

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι ως κατεπείγον, καθώς και να αποτελείται από περισσότερα τους ενός άρθρα

Το κυβερνητικό επιτελείο «τρέχει» να οριστικοποιήσει το πρώτο πολυνομοσχέδιο, που θα αποδεσμεύσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και θα ανοίξει τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ακολουθούν νέες μάχες με το δεύτερο πακέτο μέτρων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς και η «βόμβα» της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Προκειμένου, ωστόσο, να κάμψει τις ενδοκυβερνητικές και κοινωνικές αντιδράσεις επισπεύδει τις πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του περίφημου «παράλληλου προγράμματος». Η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται σε έξι άξονες:

Πρώτος πυλώνας είναι οι τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ενημερώσει τη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα εμπεριέχει και τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται πάροχος ψηφιακού δικτύου.

Στον τομέα της ανεργίας η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα περιληφθούν και ειδικά σχέδια για τους ανέργους που είναι πάνω από 40-50 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ενημερώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ομάδες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθούν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Τα προγράμματα σίτισης θα επεκταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη το χάρτη της φτώχειας μέσα από ηλεκτρονικές καταγραφές. Επίσης, θα προχωρήσουν και στα σχολεία - και όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει το σχολικό γεύμα να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου σχολείου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Δημοσίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι η εξυγίανση του χώρου, ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες διαφάνειας και να προχωρήσουν έργα χρήσιμα για τον τόπο με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τίθεται και η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ, προκειμένου ως το τέλος του 2015 να έχουμε απορροφήσει περίπου 3,5 δις ευρώ. Τις απαιτούμενες δράσεις επιβλέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Τέλος, πολύ κοντά σε υλοποίηση, βρίσκονται δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό. Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ολοκληρώνει το σχέδιο του πρώην υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού, και αναμένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχα σχέδια για τα καύσιμα και το αλκοόλ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr