ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα προαπαιτούμενα στην κρίση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2015, 14:56 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2015, 19:58
Τα προαπαιτούμενα στην κρίση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Και τώρα… πολυνομοσχέδιο. Την ψήφιση ως το τέλος της εβδομάδας του πρώτου νομοσχεδίου που σχετίζεται με τα προαπαιτούμενα, θέτει τώρα ως βασικό στόχο ο Α. Τσίπρας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Και τώρα… πολυνομοσχέδιο. Την ψήφιση ως το τέλος της εβδομάδας του πρώτου νομοσχεδίου που σχετίζεται με τα προαπαιτούμενα, θέτει τώρα ως βασικό στόχο ο Α. Τσίπρας. Εν τω μεταξύ θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με το προσφυγικό να κυριαρχεί, είναι ωστόσο πάντα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκ του σύνεγγυς επαφές με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και την Κοινοτική ηγεσία. 

Η πρόσκληση να παραστεί, υπό το status παρατηρητή, στην προ-Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών είναι λίγο πρόωρη ακόμη, αλλά θα έρθει και αυτή, εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού. 

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι τα μέτρα που συμπεριλαμβάνει είναι σκληρά, πιστεύουν όμως ότι στις 20 Σεπτεμβρίου οι πολίτες τους έδωσαν εντολή διαχείρισης και εξόδου, εν τέλει, από την κρίση.  Στη μακρά αυτή πορεία ψήφισης μέτρων, έχει όμως σημασία οι βουλευτές της πλειοψηφίας να είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν τα μέτρα. Ένα πρώτο τεστ θα γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα. 

Εκτός από το βασικό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Α. Τσίπρας, υπάρχει και ένα δεύτερο, αυτό του «απείθαρχου» κόμματος. Η εμπειρία με την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες φίλιες προς αυτήν δυνάμεις (Ζ. Κωνσταντοπούλου) ήταν αρκούντως διδακτική, αν όχι τραυματική. Γι’ αυτό και ο Α. Τσίπρας τώρα προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα του, τοποθετώντας τρία βαριά πολιτικά «χαρτιά» στην Πολιτική Γραμματεία: τον Γ. Δραγασάκη (που δεν έφυγε στιγμή από τη διήμερη συνεδρίαση), τον Ε. Τσακαλώτο και τον Α. Μπαλτά. 

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η ηγεσία θα επιθυμούσε, εναλλακτικά, την κρατικοποίηση του κόμματος, γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν τον πολιτικό θάνατο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν, κάποια στιγμή, χάσει τις εκλογές. 

Για να μην επαναληφθεί λοιπόν το σενάριο οιονεί ομηρίας του από κάποια ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ (χθες, η Αριστερή Πλατφόρμα, αύριο, οι 53;), ο Α. Τσίπρας είχε φροντίσει να στείλει μηνύματα …αρμοδίως:

Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, στο κλείσιμο των εργασιών, όταν ο Α. Τσίπρας ξαναπήρε το λόγο, διεμήνυσε ότι αν και οι τάσεις δεν διαλύονται με άνωθεν αποφάσεις, εν τούτοις δεν θα επιτρέψει να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν ως τώρα (κάποιες από αυτές πιο σωστά), ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Και κλειδί, φέρεται να είπε, τα ψηφοδέλτια στην εκλογή οργάνων να είναι ενιαία και όχι η κάθε τάση να έχει το δικό της.

Κατά συνέπεια, το άνοιγμα των οργανώσεων είναι το πρώτο τεστ πριν το Συνέδριο και τη φορά αυτή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένη παρά ποτέ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr