ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ενεργειακό φλερτ ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2015, 11:29 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2015, 17:12
Το ενεργειακό φλερτ ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Η γειτονιά μας θα μπορούσε να προσομοιάσει με ένα καζάνι που βράζει από την Τουρκία μέχρι τη Συρία και από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή μέχρι τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας-Ευρώπης-ΗΠΑ.   

Η γειτονιά μας θα μπορούσε να προσομοιάσει με ένα καζάνι που βράζει από την Τουρκία μέχρι τη Συρία και από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή μέχρι τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας-Ευρώπης-ΗΠΑ.   

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και γενικά η εξωτερική μας πολιτική αποτελούσαν το τελευταίο διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις, ένα ιδεολογικά «φορτισμένο» πεδίο, γεγονός που υπονόμευε την εκάστοτε ανάλυση των ελληνικών συμφερόντων. 

Η αρχική προσπάθεια για σύνδεση της γεωπολιτικής και ενεργειακής θέσης της Ελλάδας με την εξεύρεση δανείων που θα βοηθούσαν στη ρήξη με τη Γερμανία και τους δανειστές διαψεύστηκε παταγωδώς.  

Ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα τον συσχετισμό δυνάμεων και επανακαθορίζει την πορεία της εξωτερικής πολιτικής με πυξίδα τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αλλά και τα συμφέροντα της χώρας.    

Ένα ακόμη βήμα σύσφιξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων συντελείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με την επίσκεψη  του ειδικού απεσταλμένου για τις ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν. Με πεδίο -τι άλλο;- τους αγωγούς, σε ένα παιχνίδι πάντως ευρύτερης γεωστρατηγικής σημασίας. 

Ήδη χθες, ο Α. Χόχστάιν είχε συνάντηση με τον Νο2 της κυβέρνησης, Νίκο Παππά, παρουσία του πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς, με «μενού», σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, τους αγωγούς TAP και IGB (ο τελευταίος συνδέει Ελλάδα –Βουλγαρία). 

Το ραντεβού θα… επαναληφθεί σήμερα, με εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς τη φορά αυτή, τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ενώ στη συνάντηση έχει προσκληθεί και η Τεμενούζκα Πετκόβα, η  Βουλγάρα ομόλογος του Π. Σκουρλέτη. 

Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις περί τα ενεργειακά επισπεύδονται. Άλλωστε οι δύο αγωγοί είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογο του τελευταίου, Τζον Κέρι δύο εβδομάδες πριν, στη Νέα Υόρκη. 

Ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε επιδείξει σε πρόσφατη επίσκεψή της και η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, ενδιαφέρον που είχε αποτυπωθεί στις συναντήσεις που είχε με όλους τους κορυφαίους υπουργούς.  

Όμως, πέρα και πάνω από τους δύο αγωγούς, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Ουάσινγκτον βλέπει τη χώρα μας ως τον ενεργειακό κόμβο στην περιοχή (το έχουν πει άλλωστε Αμερικανοί αξιωματούχοι), αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τον πλέον σταθερό παράγοντα σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή. Ακριβώς στο τρίγωνο της αστάθειας, Λιβύη –Συρία –Ουκρανία, όπως πολλές φορές είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η στενότερη συνεργασία προϋποθέτει όμως, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, την οριστική εγκατάλειψη εκ μέρους της Αθήνας διαφόρων πειραματισμών στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Το γεγονός, άλλωστε, σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, ότι η Μόσχα δεν στάθηκε αρωγός επί της ουσίας, στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη, όταν η «θηλιά» των δανειστών είχε σφίξει πολύ, είναι το πρώτο συμπέρασμα. Και το δεύτερο, η ουσιαστική αμερικανική συνδρομή για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές το καλοκαίρι.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr