ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σκιά του Τσίπρα πάνω από τη Νέα Δημοκρατία

του «Αριστερού Ψάλτη» - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 11:28 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 11:24
Η σκιά του Τσίπρα πάνω από τη Νέα Δημοκρατία
Facebook Twitter Whatsapp

Κάθε ζωντανός οργανισμός παλεύει με όλα τα μέσα που διαθέτει, για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του. Η τάση αυτοκαταστροφής αποτελεί πάντοτε τεκμήριο νοσηρότητας. Κάτι δεν πρέπει να πηγαίνει καλά όταν προκαλείς βλάβη στον εαυτό σου.

Κάθε ζωντανός οργανισμός παλεύει με όλα τα μέσα που διαθέτει, για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του. Η τάση αυτοκαταστροφής αποτελεί πάντοτε τεκμήριο νοσηρότητας. Κάτι δεν πρέπει να πηγαίνει καλά όταν προκαλείς βλάβη στον εαυτό σου.

Αλήθεια ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στη Νέα Δημοκρατία; Μετά από τέσσερις συνεχείς εκλογικές ήττες, σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, θα περίμενε κανείς ότι η εκλογή του νέου αρχηγού θα αποτελούσε εφαλτήριο ανασυγκρότησης για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλίμονο! Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου εξελίσσεται στην πιο σοβαρή κρίση τα κόμματος τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά εκφράζονται φόβοι ακόμα και για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και πώς, όμως, να μην εμφανιστεί ο φόβος της διαίρεσης όταν τα πράγματα φτάνουν στο σημείο ο μεταβατικός πρόεδρος να καθυβρίζει με λεξιλόγιο πεζοδρομίου τον γραμματέα και τον διευθυντή της ΝΔ, ο διευθυντής να απειλεί τον πρόεδρο με μήνυση, ενώ αφήνονται και υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες και προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος;

Για την ακρίβεια, ο προεκλογικός τραγέλαφος συνιστά το πλέον θεαματικό σύμπτωμα της κρίσης που συνταράσσει τη Νέα Δημοκρατία. Μια κρίση πολιτικού αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής αμηχανίας. Η ισχνή συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος, η έλλειψη ανάλυσης για τη νέα συγκυρία και η υποκατάσταση της ιδεολογίας από την επικοινωνία, μετέτρεψαν τη νεοδημοκρατική προεκλογική εκστρατεία σε αρένα προσωπικών φιλοδοξιών και πεδίο μάχης (οικογενειακών και όχι μόνο) μηχανισμών. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης των προσώπων μοιάζει να συγκαλύπτει την απουσία ηγεμονικής πολιτικής πρότασης.

Βασικός υπεύθυνος της κρίσης της ΝΔ είναι βέβαια ο… Αλέξης Τσίπρας. Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και την αποχώρηση της ριζοσπαστικής πτέρυγας, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα απέκτησε νέα θέση στο πολιτικό σύστημα. Αποδεχόμενος, χωρίς υποσημειώσεις, την πάση θυσία στ παραμονή στην ευρωζώνη και υλοποιώντας αναγκαστικά τις μνημονιακές ρυθμίσεις, ο Αλ. Τσίπρας αφαίρεσε από τη ΝΔ το βασικό της επιχείρημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής προοπτικής και της οικονομικής σταθερότητας. Το ρόλο αυτόν τον έχει, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον επιτελεί, μάλιστα, καλύτερα για δύο λόγους. Πρώτον, ο άφθαρτος ακόμα ηγέτης του είναι πιο πειστικός από το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό. Δεύτερον, η αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ του μνημονίου συρρικνώνει αυτομάτως τις εστίες αμφισβήτησης και αναταραχής. Αν λοιπόν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη και η σταθερότητα, τότε η Νέα Δημοκρατία τι ακριβώς είναι; Τι εκφράζει;

Απορία ψάλτου βηξ. Μην έχοντας απάντηση στο βασικό πολιτικό ερώτημα, δηλαδή το ποιό πρέπει να είναι το βασικό [πολιτικό] επιχείρημα της ΝΔ, οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος επιδίδονται στον υπέρ πάντων αγώνα για το αν οι ψηφοφόροι θα πληρώνουν δύο ή τρία ευρώ. Αδυνατώντας να βρουν την επίλυση της κρίσης, έχουν ξεκινήσει έναν εσωκομματικό εμφύλιο που θα οξύνει την κρίση ακόμα περισσότερο. «Σφάζονται» για το πρόσωπο, ενώ το πρόβλημά τους είναι η πολιτική.

Όλα δείχνουν ότι η σκιά του Τσίπρα θα βαραίνει για πολύ ακόμα τη Νέα Δημοκρατία. Με μια προϋπόθεση βέβαια: Οι δανειστές να μην χρησιμοποιήσουν  τα «κόκκινα δάνεια» για να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια. Η κοινή, άλλωστε, δήλωση των τεσσάρων υποψηφίων της ΝΔ ότι «αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου», απλά επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr