ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2015, 01:12 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2015, 09:01
Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα θέμα που «υπερβαίνει τις δυνατότητες της ΕΕ» και κάλεσε σε επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του, με την αρχή της αλληλεγγύης».

Σημείωσε πως οι αποφάσεις της Συνόδου είναι σε σωστή κατεύθυνση, και επεσήμανε πως η Ελληνική πλευρά είχε «επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, είχαμε επισημάνει την ανάγκη παροχής υλικοτεχνικής υποδομής και επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία «ώστε μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τη γειτονική χώρα». Εκεί, είπε, θα «πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης από την πλευρά της Άγκυρας, ώστε να μειώσουμε το κόστος, να μειώσουμε το ενδεχόμενο απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ναι μεν η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει να έχει υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της ενταξιακής διαδικασίας» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Επισημάναμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. 

Αυτό το γεγονός όπως υποστήριξε, ήταν κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελληνική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης στις χώρες υποδοχής, όπως επίσης και της παροχής οικονομικής συνδρομής, ώστε, όπως είπε «να μπορέσουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες μία αξιοπρεπή βοήθεια».

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr