ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνόδου κορυφής και τα σχέδια του Τσίπρα

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2015, 09:07 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2015, 15:37
Το παρασκήνιο της συνόδου κορυφής και τα σχέδια του Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Για την κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι η σύνοδος κορυφής της περασμένης Πέμπτης θα εξελισσόταν καλά για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Για την κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι η σύνοδος κορυφής της περασμένης Πέμπτης θα εξελισσόταν καλά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Κάποιοι πίεζαν για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες και στα ημέτερα χωρικά ύδατα, άλλοι πίεζαν να συνδεθεί το προσφυγικό με το Κυπριακό και το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων που αφορούσαν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ενώ και το προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων άφηνε αρκετά κενά, έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πριν μπουν στο αεροπλάνο μαζί του. Όλα αυτά, και ενώ το πρόβλημα είναι πραγματικά οξύ για τη χώρα μας, και με τεράστιο ανθρώπινο κόστος συν τοις άλλοις…

Παρόλ’ αυτά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς και τους συνεργάτες που τον συνόδευαν, πέτυχαν να αλλάξουν το κλίμα και να πάρουν μια καλή, αν και διστακτική ακόμη, απόφαση για τα εθνικά συμφέροντα.

Στα συμπεράσματα γίνεται, έτσι λόγος, για «κοινά ευρωπαϊκά σύνορα», αναφορά που έκλεισε κάθε ιδέα και συζήτηση για ελληνο-τουρκικές περιπολίες. Επιπλέον, αποφεύχθηκε η σύνδεση του θέματος με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη Σύνοδο Κορυφής σημειώθηκε εξάλλου, χάρη και στην ελληνική παρέμβαση, και μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που προσέγγιζε ως τώρα το προσφυγικό /μεταναστευτικό ζήτημα: το βάρος αντιμετώπισης δεν πρέπει να πέσει στο ευρωπαϊκό έδαφος (Ελλάδα ή άλλες χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης), ούτε καν στα νερά του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι προτιμότερο να αντιμετωπισθεί στην τουρκική ενδοχώρα, και με τα αναγκαία ανταλλάγματα προς την Άγκυρα. Με τον τρόπο σταματά εν πρώτοις η καθημερινή ανθρώπινη τραγωδία.

Ενώ έχει αρχίσει να ανοίγει σιγά σιγά παράθυρο σε ένα θέμα με πολύ… μέλλον: την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων. Δεν ήταν τυχαία, έτσι, η επίκληση του γεγονότος, από τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή, ότι έχουν εξαντληθεί οι προϋπολογισμοί των Δήμων του ανατολικού Αιγαίου.

Το κυριότερο μέλλον που μπορεί όμως να προκύψει στο μέλλον, είναι άλλο: δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, μπορεί το προσφυγικό να αποτελέσει επιχείρημα για τη χαλάρωση κάποιων από τις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας. Ίδωμεν…   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr