ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: 15 υπουργοί του Εurogroup ήταν υπέρ του Grexit

Δημοσίευση 20 Οκτωβρίου 2015, 13:02 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2015, 15:44
Σόιμπλε: 15 υπουργοί του Εurogroup ήταν υπέρ του Grexit
Facebook Twitter Whatsapp

Την αποκάλυψη ότι υπήρχαν 15 υπουργοί οικονομικών στην Ευρωζώνη που ήταν υπέρ του Grexit για κάποιο χρονικό διάστημα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και θα προβληθεί το βράδυ της Τρίτης στο γαλλικό-γερμανικό ARTE. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την αποκάλυψη ότι υπήρχαν 15 υπουργοί οικονομικών στην Ευρωζώνη που ήταν υπέρ του Grexit για κάποιο χρονικό διάστημα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και θα προβληθεί το βράδυ της Τρίτης στο γαλλικό-γερμανικό ARTE. 

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε :

Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα ότι αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα.

Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.  

Σε σχέση με την συμφωνία, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε στην συνέντευξη ότι ''δεν υπήρχαν γερμανικές υπαγορεύσεις. Όσο για το αν θα ήταν καλύτερη λύση να μείνει εκτός ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα, 15 υπουργοί Οικονομικών μοιράζονταν αυτή την άποψη. Μόνο οι υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή.

Ο ίδιος, εξάλλου, χαρακτήρισε ''ανοησίες'' τα περί των Γερμανικών αποζημιώσεων που θα μείωναν το δημόσιο χρέος, όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας: 

Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν. 

Αναφορικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η οποία σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε

Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της. Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα , στις αρχές του 2010, τους είπαμε: «Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο κ Σόιμπλε υπογραμμίζει ακόμα πως αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες για να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας επαναλαμβάνει πως υφίσταται ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες. 

Σε σχέση με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», ότι πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη

«Σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr