ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αντιδράσεις των φορέων στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες- Τι απάντησε η Digea

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 13:03 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 16:20
Οι αντιδράσεις των φορέων στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες- Τι απάντησε η Digea
Facebook Twitter Whatsapp

Τους προβληματισμούς τους για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει τάξη στο χαοτικό καθεστώς της λειτουργίας των ΜΜΕ, κατέθεσαν οι αρμόδιοι φορείς στην επιτροπή της Βουλής.

Τους προβληματισμούς τους για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει τάξη στο χαοτικό καθεστώς της λειτουργίας των ΜΜΕ, κατέθεσαν οι αρμόδιοι φορείς στην επιτροπή της Βουλής. 

Συγκεκριμένα, η Digea, για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή, δια του Στρατή Λιαρέλη, εξέφρασε την άποψη πως το μοντέλο με μοναδικό πάροχο σήματος είναι αποδοτικότερο και φτηνότερο, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να πείσει για την αχρείαστο χαρακτήρα της δραστηριοποίησης της ΕΡΤ. Όπως είπε, η διεθνής εμπειρία στα δίκτυα δείχνει πως το κόστος λειτουργίας δεύτερου πάροχου δικτύου αυξάνεται κατά 35%-45%

Μάλιστα, ο κ. Λιαρέλης απείλησε εμμέσως και με άλλες ενέργειες, λέγοντας πως με το νομοσχέδιο προκύπτει θεμελιώδης αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με τον οποίο η Digea πήρε τη χρήση του παρόχου δικτύου. Σημείωσε δε πως η εταιρία έκανε επένδυση 35 εκατ. ευρώ και ανέλαβε την ολοκλήρωση του δικτύου για τους περιφερειακούς σταθμούς, παρά το ότι δεν όφειλε να το πράξει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας κ. Κυριακόπουλος, υποστήριξε πως αν φύγει η ΕΡΤ από την Digea θα αναγκαστεί να πληρώνει 4-5 φορές περισσότερα από τα 2,5 εκατ. ευρώ που δίνει σήμερα. 

Πάντως ο εκπρόσωπος των περιφερειακών σταθμών, κ. Πανταζόπουλος έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό με τον οποίο η Digea, πήρε τα δίκτυα. Όπως εξήγησε δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2013 έγινε διαγωνισμός για τη ψηφιακή τηλεόραση, με περιθώριο καταβολής προσφορών 25 μέρες. «Οι περιφερειακοί σταθμοί που μπήκαν στη Digea , είναι έτοιμοι να κλείσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο και αυτός εξέφρασε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στους περιφερειακούς σταθμούς να μπουν στην πλατφόρμα της ΕΡΤ πληρώνοντας 25 εκατ. ευρώ στο κράτος για την επόμενη δεκαετία (και όχι 35 εκατ. ευρώ στην Digea).

Αξίζει να επισημανθεί πως και ο έτερος εκπρόσωπος των περιφερειακών Σταθμών, κ. Αντωνίου, προειδοποίησε για το καθεστώς λειτουργίας τους, λέγοντας πως συνάδελφοί του δέχονται πιέσεις σε Θράκη και Ήπειρο από Τούρκους και Αλβανούς επιχειρηματίες, να πουλήσουν τους σταθμούς τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr