ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικήτας Κακλαμάνης: «Σχέδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης υδροδότησης Τουρκίας-Κατεχομένων»

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2015, 15:44 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2015, 15:44
Νικήτας Κακλαμάνης: «Σχέδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης υδροδότησης Τουρκίας-Κατεχομένων»
Facebook Twitter Whatsapp

Να ενημερωθεί για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης υδροδότησης Τουρκίας-Κατεχομένων, ζητά ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Να ενημερωθεί για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης υδροδότησης Τουρκίας-Κατεχομένων, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» (19/10/15), το οποίο αναφέρει πως πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδοτήσεως των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, ο Ν. Κακλαμάνης σημειώνει ότι το γεγονός μπορεί σήμερα να απευθύνεται μόνο στα κατεχόμενα αλλά ουσιαστικά πρόκειται να δεσμεύσει ολόκληρη την Κύπρο, όταν επιλυθεί το Κυπριακό.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών, επικαλούμενος τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, που τονίζει ότι «αποτελεί παράνομη πράξη, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και την μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου» και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αναφέρουν πως «είναι βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, ικανής να σταθεί στα πόδια της το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν ανήκει αποκλειστικώς στους Ελληνοκύπριους», ερωτά τον κ. Κοτζιά εάν οι τελευταίες εξελίξεις τελικά βοηθούν ή εμποδίζουν την εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σχέδιο μεγιστοποίησης της επιρροής του Τουρκικού κράτους στα παρανόμως κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μία επιπλέον εξάρτηση των κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», μόλις πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, κύριος Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδοτήσεως των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, το οποίο μπορεί σήμερα να απευθύνεται μόνο στα κατεχόμενα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται να δεσμεύσει ολόκληρη την Κύπρο όταν επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

Το ζήτημα επισημαίνει και σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, τονίζοντας ότι «αποτελεί παράνομη πράξη η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και την μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου».

Ωστόσο,  οι Τουρκοκύπριοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη, καθώς με δηλώσεις τους τονίζουν, ότι το συγκεκριμένο έργο είναι καθοριστικό για την ενίσχυση της αυτονομίας του ψευδοκράτους. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του θεωρούμενου ως μετριοπαθούς Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανέφερε πως «το συγκεκριμένο έργο είναι βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, ικανής να σταθεί στα πόδια της» και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν ανήκει αποκλειστικώς στους Ελληνοκύπριους.»  

Συνεπώς, από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις και κινήσεις τους οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν αφενός να εξαρτούν την υδροδότηση μεγάλου κομματιού του νησιού από την Τουρκία και αφετέρου να θέτουν ζήτημα κοινής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη θάλασσα νότια του νησιού. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Τι μπορεί να σημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός;

-Βοηθά ή εμποδίζει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού;

-Ποια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ως προς τις τελευταίες εξελίξεις;

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr