ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά ο Μοσκοβισί για την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα

της Αγγελικής Λάζου - Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2016, 16:02 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2016, 16:02
Τι απαντά ο Μοσκοβισί για την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Με μεγάλη καθυστέρηση  έφτασε τελικά στο ευρωκοινοβούλιο ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, για να απαντήσει σχετικά με τις ευθύνες της επιτροπής στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου.

Με μεγάλη καθυστέρηση έφτασε τελικά στο ευρωκοινοβούλιο ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, για να απαντήσει σχετικά με τις ευθύνες της επιτροπής στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα. Πάντως ο Μοσκοβισί όπως φαίνεται μόνο για αυτό δεν απάντησε και περιορίστηκε σε γενικές και αόριστες τοποθετήσεις περί φορολογικής μεταρρύθμισης.    

Και καθώς η Επιτροπή δεν αγαπά καθόλου τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κάτι που προκύπτει αφενός από την κατάργηση των προφορικών ερωτήσεων και αφετέρου από τον περιορισμό σε μόλις 5 ερωτήσεις μηνιαίως σε κάθε βουλευτή, μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ απάντηση.  

Το ζήτημα των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους εταίρους για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην Ελλάδα, έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να επιβάλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο υψηλό ποσοστό 23%, καταργώντας τις εξαιρέσεις, εκτός από ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες στο 11%[1], με στόχο η αύξηση να "συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης"[2]. Αντίθετα προς τον παράδοξο ισχυρισμό της Επιτροπής ότι η αύξηση της φορολογίας περιορίζει τη φοροδιαφυγή, τα πορίσματα της φορολογικής επιστήμης αποδεικνύουν ότι οι ήδη υφιστάμενοι υπέρμετρα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συμβάλλουν στη διόγκωση της φοροδιαφυγής και ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, ενώ θα έπρεπε αυτός να καταλογίζεται και εισπράττεται στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες 127 δισ. ευρώ, εμφανίζονται από αυτά και φορολογούνται μόνο τα 73 δισ. ευρώ, δηλ. διαφεύγει ποσοστό 43%[3]. Σύμφωνα επομένως με την κοινή λογική, εάν η Επιτροπή αποσκοπούσε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, θα όφειλε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Περαιτέρω είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή ευπαθείς περιοχές, όπως οι νησιωτικές, θα προκαλέσει επιδείνωση της κοινωνικής ανισότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής[4].

Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιους ανομολόγητους στόχους εξυπηρετεί η εμμονή της στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε επίπεδα που είναι καταφανώς αντιπαραγωγικά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη;

Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ένα απλούστερο σύστημα με μικρότερα περιθώρια για μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές είναι ευκολότερο όσον αφορά την κατανόηση και τη διαχείρισή του, καθώς και τη συμμόρφωση προς αυτό, γεγονός που θα βοηθήσει να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η συμμόρφωση.

Η ευκολότερη διαχείριση διευκολύνει φυσικά και το έργο των αρχών που συνίσταται στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Επιτροπή συμφωνεί ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης είναι καίριας σημασίας και υποστήριξε την εν λόγω άποψη ενώπιον των ελληνικών αρχών.

Η Επιτροπή έχει θέσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της στη διάθεση της Ελλάδας. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις σε ό, τι αφορά τη διαχείριση και την απλούστευση του ΦΠΑ, καθώς και τη δημιουργία ικανότητας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ μέσω συστημάτων αλυσιδωτού τύπου («carrousel»). Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης είναι εν τέλει αρμοδιότητα της Ελλάδας και η Επιτροπή μπορεί μόνο να βοηθήσει στο εν λόγω έργο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr