ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή το ασφαλιστικό

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2016, 19:26 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2016, 20:25
Κατρούγκαλος: Αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή το ασφαλιστικό
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το Παρίσι, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της κοινοβουλευτική πλειοψηφίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το Παρίσι, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της κοινοβουλευτική πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή γιατί αρκετές από τις θέσεις της κυβέρνησης δεν τις συμμερίζονται όλοι οι δανειστές - εταίροι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους έλληνες ανταποκριτές στο Παρίσι, όπου βρίσκεται για τη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το Μέλλον της Εργασίας, στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αντικρούοντας τις παρατηρήσεις των δημοσιογράφων για υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που τους οδηγεί στην ανεργία, για πολυπλοκότητα στην απονομή συντάξεων, ισοπέδωση των υγιών ταμείων και για μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της» είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την  ψηφοφορία του ασφαλιστικού και τόνισε ότι αυτή θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου καθώς «δεν προλαβαίνουμε μέχρι τέλος του Γενάρη», γιατί προφανώς «πρέπει να γίνει και μια συζήτηση. Δεν θα μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στον Γενάρη». 

Όπως είπε ο υπουργός «βασικός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε το εισόδημα των συνταξιούχων και την προοπτική ελπίδας των εργαζομένων που κάποια στιγμή θα πάρουν σύνταξη» και τόνισε ότι «προφανώς η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή γιατί αρκετές από τις θέσεις αυτές δεν τις συμμερίζονται όλοι οι δανειστές, αλλά για ακριβώς αυτό το λόγιο είμαστε εδώ, ώστε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας αυτή θέση, με συμπληρωματικά ερείσματα στους συμμάχους μας στην Ευρώπη, γιατί οι δανειστές μας όπως γνωρίζετε είναι και εταίροι μας».

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με τη συνολική επιβάρυνση που τους επιβάλλεται θα δίνουν το σύνολό του ετήσιου εισοδήματός τους στο κράτος και θα χρωστούν και κάτι ακόμη ο υπουργός απάντησε ότι «επειδή είδαμε πράγματι ότι στην εφαρμογή, επειδή υπάρχουν και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους και για τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, από την επικουρική σύνταξη, από τις εισφορές λόγω του εφάπαξ, και επειδή δεν θέλουμε ο βασικός ορθός κανόνας της ισονομίας, δηλαδή ίδιοι κανόνες για όλους τους Έλληνες να καταλήγουν σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπιεική αποτελέσματα, για αυτό συνεννοηθήκαμε με όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών να γίνει μια επιτροπή ώστε να δούμε το άθροισμα της ασφαλιστικής και της φορολογικής επιβάρυνσης και να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μην είναι υπέρμετρη».

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο το νομοσχέδιο φέρνει ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές της μεγάλης πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χαμηλά εισοδήματα, σημειώνοντας ότι «απλώς θέλουμε να επιβαρύνονται περισσότερο αυτοί που έχουν, χωρίς βέβαια να καταλήγει να έχει δημευτικό αποτέλεσμα αυτή η επιβάρυνση».

Σε ερώτηση σχετικά με τους θεσμούς και τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο απάντησε ότι «δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς για τις πάνω από 170 σελίδες που τους στείλαμε. Είναι η πρώτη φορά που έχουν αυτοί να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα που μας ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες, τα σχέδια για τη νομοθέτηση». 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για αναφορές περί πολυπλοκότητας στην απονομή συντάξεων και επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος απάντησε: «Το ακριβώς αντίθετο», τονίζοντας ότι «έχουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους, δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη απλοποίηση πράγμα που επίσης, ανάμεσα σε όλα τα άλλα καλά που έχει -ισονομία, ισότητα- θα βγάζει και τις συντάξεις πολύ πιο γρήγορα».

Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση και την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επισήμανε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ δεν είναι αντικείμενο της αξιολόγησης» και ότι το ίδιο θα αξιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι «σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη». «Από εκεί και μετά δεν θέτουμε εμείς ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr