ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρηγοράκος: Πέρασε η εποχή του φωτός και του σκότους

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2016, 10:18 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2016, 10:18
Γρηγοράκος: Πέρασε η εποχή του φωτός και του σκότους
Facebook Twitter Whatsapp

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, επισημαίνει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» μετά τη διαγραφή του. 

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, επισημαίνει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» μετά τη διαγραφή του.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής επιμένει στις απόψεις που διατύπωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κριτική του προς τη Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζει ότι παραμένει ενεργός στον δικό του πολιτικό χώρο, της Σοσιαλδημοκρατίας, και μιλάει για τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Αν δεν αποκτήσει πολιτικό βάθος η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις όλων εκείνων που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση» παρατηρεί.

Γιατί τραβήξατε τόσο το σκοινί αμφισβητώντας στην ουσία την ικανότητα της Φώφης Γεννηματά να κρατήσει ενωμένη την παράταξη; Στην ανακοίνωση μετά τη διαγραφή σας αναφερθήκατε αιχμηρά σε «απαίδευτες ηγεσίες».

«Η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μου υπαγορεύεται από την επιλογή μου να καταθέτω τους προβληματισμούς και τις απόψεις μου για την πορεία της χώρας, για το πολιτικό σύστημα, για το κομματικό σύστημα, για την παράταξή μου. Ετσι έπραττα πάντα και έτσι έπραξα και τώρα. Οπως φάνηκε όμως, η αυτονόητη για εμένα ενέργεια αντιστρατεύεται τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τις πρακτικές και τις πολιτικές του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα πως η διαγραφή μου εξυπηρετεί αυτή την επιδίωξη. Ως εκ τούτου, η “αμφισβήτηση” για την οποία κάνατε λόγο δεν προέρχεται από εμένα αλλά από μια πράγματι απαίδευτη ηγεσία, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι πέρασαν οι εποχές των κραυγών και της ενοχοποίησης της αντίθετης άποψης. Διαφώνησα με τη θέση ότι μας χωρίζει άβυσσος με τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, γιατί είναι παράδοξο να ανακαλύπτουμε σήμερα την άβυσσο όταν συγκυβερνούσαμε με τη ΝΔ επί δύο χρόνια. Μια τέτοια θέση δυστυχώς παραπέμπει στις παρωχημένες θεωρίες ότι εμείς είμαστε φορείς του φωτός ενώ οι αντίπαλοί μας φορείς του σκότους. Αποπνέει αντιδημοκρατικότητα. Αλήθεια, όταν η κυρία Γεννηματά πάει στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα εγκαλέσει τους γερμανούς και τους γάλλους Σοσιαλιστές για τις συνεργασίες τους;».

Πιστεύετε όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλώσει το Κέντρο;

«Αξιολογώ ως θετικό γεγονός την εκλογή Μητσοτάκη, γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης πήγε κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του λαϊκισμού. Υποστήριξε καθαρές θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας. Ετσι άλλωστε απέσπασε την υποστήριξη του εκλογικού σώματος, στο οποίο απευθύνθηκε. Η επιλογή του να μετακινήσει τη Νέα Δημοκρατία στον κεντρώο χώρο θα κριθεί στην πράξη. Κατ’ αρχήν προσκρούει στο βαθύ κόμμα της Δεξιάς. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Μόνο μικρόνοες αντιλήψεις δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία και την αναγκαιότητά της».

Εσείς θα ανταποκρινόσασταν θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη για διεύρυνση της ΝΔ;

«Η πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητα είναι γνωστή. Το ίδιο και η αταλάντευτη προσήλωσή μου στις αρχές και στις αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή μου στο ΠαΣοΚ υπαγορεύθηκε από αυτές τις αρχές, τις οποίες ούτε διαπραγματεύθηκα ούτε θα διαπραγματευθώ στο μέλλον. Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα. Ως εκ τούτου, το μόνο για το οποίο νοιάζομαι είναι η ανασύνθεση της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς και η διεύρυνσή της».

Τι σκοπεύετε να κάνετε στο εξής; Υπάρχει περίπτωση να παραδώσετε την έδρα σας;

«Θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, τιμώντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι λάκωνες συμπολίτες μου. Μην ξεχνάτε ότι το ποσοστό του 12,4% του ΠαΣοΚ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία ήταν διπλάσιο του ποσοστού που αποσπάσαμε σε όλη την Επικράτεια. Η έδρα δεν μου χαρίστηκε ούτε την κληρονόμησα».

Η επίκριση που διατυπώνεται είναι ότι λειτουργήσατε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας σενάρια επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου...

«Δυστυχώς οι παθογένειες των κομματικών μηχανισμών είναι παρούσες. Αυτές εμποδίζουν πολλούς να δουν πέρα από τον μικρόκοσμό τους. Προφανώς κάποιοι αδυνατούν να αποκτήσουν μια δική τους αυτοτελή και αυτόφωτη ταυτότητα. Η πολιτική μου φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εδράζεται σε αρχές και αξίες τις οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν όλοι εκείνοι που επιδίδονται σε ευτελή και μικροπολιτικά παιχνίδια».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr