ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Στενότερη συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2016, 22:37 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2016, 22:37
Κοτζιάς: Στενότερη συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων
Facebook Twitter Whatsapp

Την εντατικοποίηση της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Την εντατικοποίηση της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

«Χθες είχαμε για πρώτη φορά μια συνάντηση οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ -δηλαδή η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα- για να ξεκινήσουμε μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως είναι πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένα η συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα αυτά κράτη και επεσήμανε πως θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στις 5 και 6 του Φλεβάρη στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια:

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία θα συνεχίσει με μια συνάντηση των Γενικών Γραμματέων στην Κύπρο σε μια εβδομάδα για να προετοιμάσει μια κανονική πολιτική συνάντηση και μετά μια συνάντηση Κορυφής.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει αίτημα και από τη μεριά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαμόρφωση μιας ανάλογης τριμερούς και η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ υπάρχει και αίτημα από το Λίβανο που δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα.

«Άρα έχουμε διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμόρφωση εντός της ΕΕ μιας μορφής ιδιαίτερης βαλκανικής συνεργασίας. Νομίζω ότι είναι δύο σπουδαία βήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το ουκρανικό με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Σκοπίων. Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι δεν προέκυψε κάτι νεότερο από αυτή τη συνάντηση, απλώς συμφωνήθηκε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο που έχουμε ανοίξει».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr